Šutanovac: Vreme je za smenu ministra odbrane 1Dragan Šutanovac Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac ocenio je da „samoprijavljivanje“ aktuelnog ministra Aleksandra Vulina na obuku namenjenu rezervistima, iako on nije služio vojsku, predstavlja kulminaciju zloupotrebe službenog položaja i trgovine uticajem sa isključivim ciljem ličnog marketinga.

„Čak i službeno saopštenje Ministarstva odbrane eksplicitno navodi da se obuka sprovodi u cilju stvaranja još jednog izvora popune jedinica VS licima iz rezervnog sastava mladjih godišta i odgovarajuće specijalnosti. A aktuelni ministar odbrane nema niti odgovarajuću vojno evidencionu specijalnost, niti bi trebalo da bude starosno interesantan da bi država ulagala u njegovo obučavanje“, naveo je Šutanovac u autorskom tekstu za nedeljnik Vreme.

Šutanovac je dodao da ne postoji pravna regulativa koja predviđa dobrovoljno učešće na vežbama a da, s obzirom da je obuka prvenstveno namenjena ljudima koji imaju ratni raspored, Vulin nije imao nikakav pravni osnov za ponovu ocenu sposobnosti niti da se dobrovoljno javi na obuku.

On je ocenio da „procedura Vulinovog osposobljavanja“ za rezervni sastav predstavlja još jedan pokazatelj da sistem ne funkcioniše, da se regulativa selektivno primenjuje, da nadležni organi ne rade svoj posao po zakonu i da nisu u stanju da se suprotstave „samovolji čoveka bez političkog legitimiteta, ali koji ima uticajnog prijatelja“.

„Njegov formalni završetak Visokih studija bezbednosti (iz drugog pokušaja) sa prekobrojnim izostancima, što bi trebalo da predstavlja najviši nivo karijernog usavršavanja oficira… predstavlja samo devalvaciju svih vrednosti koje je vojno školstvo godinama gajilo. I taman kada se Vulin počeo obučavati za rezervni sastav, morao je da prekine obuku i prisustvuje sednici Saveta za nacionalnu bezbednost. Dan kasnije ministar je opet ‘u civilki’, samo sada otvara atletski miting“, naveo je Šutanovac.

Bivši ministar odbrane je ocenio da je time Vulin doveo u pitanje profesionalizam onih delova sistema koji su ga primili na obuku, koji su mimo svih propisa ministru omogućila ponovnu procenu sposobnosti za vojsku, kao i Nastavnog centra u Požarevcu koji mu omogućava odsustvo tokom obuke.

„Vulinov rijaliti koji pokušava da napravi od Ministarstva odbrane morao bi biti osudjen i od predsednika države i od predsednice Vlade. Čak ukoliko do takve osude i ne dodje, Inspektorat odbrane je u obavezi da po službenoj dužnosti hitno izvrši vanredni inspekcijski nadzor u svim organima koji su omogućili takav rijaliti u sistemu odbrane… Iz svega navedenog prizilazi samo jedan zaključak – vreme je za smenu ministra odbrane“, naveo je Šutanovac u tekstu za Vreme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari