Šutanovac: Za ostavku Pajtića saznao iz medija 1Foto: Miroslav Dragojević

Dan nakon neposrednih izbora u Demokratskoj stranci i izbora Dragana Šutanovca za novog predsednika DS, dojučerašnji lider demokrata Bojan Pajtić podneo je ostavku na mesto šefa poslaničke grupe.

On je pisanoj izjavi na svojoj Fejsbuk stranici naveo da šef poslaničke grupe mora biti neko ko će u potpunosti deliti vrednosti i politički rezon onih koji stranku vode, jer bi u „suprotnom zvučali kao raštimovani orkestar, koji šalje zbunjujuće i kontradiktorne poruke“. Pajtić u pisanoj poruci nije naveo da li podnosi ostavku i na poslaničko mesto.

Novoizabranog predsednika DS Dragana Šutanovca iznenadila je Pajtićeva odluka o ostavci na mestu šefa poslaničke grupe, budući da je u svom pobedničkom govoru najavio agilniji nastup DS u parlamentu, jer je to „jedina osvetljena pozornica za stranku“.

„O bilo kakvim ostavkama, pa i u poslaničkoj grupi nije bilo govora, niti sam ja to zahtevao. Tim pre me je iznenadila Pajtićeva odluka objavljena na društvenim mrežama, a o kojoj me nije i lično obavestio, iako smo po objavljivanju rezultata izbora razmenili poruke“, kaže za Danas Dragan Šutanovac, predsednik DS i dodaje da s obzirom da nije ni razmišljao o promenama u poslaničkom klubu, ne može ni da kaže ko bi mogao biti novi šef poslaničke grupe.

Na pitanje da li razmišlja da se vrati u parlament, Šutanovac ističe da mu za sada to nije jedan od prioriteta.

Pajtić je u pisanoj poruci naveo da je neizmerno ponosan na članstvo demokrata jer su pokazali da su neposredni izbori mogući. „Čestitam onima koji su dobili većinsko poverenje članova, a svaki glas dat meni doživljavam kao priznanje nastojanjima da DS sačuvam. Još od ponovnog osnivanja DS i predsednikovanja profesora Mićunovića komparativna prednost naše organizacije bila je to da su naše rukovodstvo činili ljudi koji su bili znatno obrazovaniji, rafiniraniji i u profesionalnom smislu utemeljeniji nego vrhovi konkurentskih, ali i nama bliskih partija.

ada je stranka na izrazito demokratski i legitiman način donela odluku da je vode Šule, Kena i Balša, odustavši od višedecenijske prednosti koju je, u odnosu na ostale organizacije, imala. I taj izbor, kao demokrata, poštujem. Nadam se da će novi pristup i većinske odluke članova omogućiti da DS dopre do srca novih birača, onih, koji su nam do juče bili nedostupni“, naveo je Pajtić, a reagujući na tu izjavu njegov stranački kolega Balša Božović rekao je da mu je bila čast što je prethodne dve godine sarađivao sa bivšim predsednikom stranke Bojanom Pajtićem, ali i da se veličina onih koji su vodili tu stranku ogleda i u njihovom dostojanstvu dok odlaze sa te funkcije.

Pajtić je na stranačkim izborima osvojio 16, 09 odsto glasova, Šutanovac, 59 odsto glasova, Zoran Lutovac 19,8 odsto, a Srboljub Antić 5,12 odsto glasova. Na prvim neposrednim izborima u DS pravo glasa imalo je 18.459 članova stranke i oni su osim predsednika stranke birali pet novih potpredsednika između dvanaest kandidata. Tako su novi potpredsednici koji će činiti Šutanovčev tim biti ubuduće – Jovan Marković, Igor Selak, Nada Kolundžija, Branislav Lečić i Tamara Tripić.

Jelena Balašević napustila DS

Poslanica Demokratske stranke u Skupštini Vojvodine Jelena Balašević napustila je juče tu stranku. Ona je na svom Tviter nalogu napisala je je njen izbor bio da se iščlani iz stranke, umesto da glasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari