Sutra rušenje zida u Kosovskoj Mitrovici 1

Danas će početi ograđivanje prostora, a sutra najverovatnije rušenje postojećeg zida u blizini mosta u Kosovskoj Mitrovici, izjavio je danas gradonačelnik Severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić.

On je dodao da će odmah početi izgradnja čeličnih potapajućih stubića u pešačkoj zoni, koji će biti pomereni za dva metra ka severu. Rakić je poručio građanima da nema razloga za zabrinutost, da neće biti nikakvih jednostranih poteza Prištine i da specijalne jedinice ROSU neće učestvovati u rušenju postojećeg zida.

Kako prenosi TV Most, Rakić je na sednici Skupštine opštine predstavio kako će izgledati pešačka zona u ulici Kralja Petra u Kosovskoj Mitrovici. On je objasnio da će se potapajućim stubićima upravljati daljinskim upravljačima, a oni će biti uručeni Opštini severna Mitrovica. „Daljinski upravljači će biti kod onih zbog kojih su se i vodili ovi teški pregovori, a to su dežurne službe Hitne pomoći, Vatrogasna služba i Policija jer će to biti isključivo pešačka zona“, rekao je Rakić. Predlog je usvojen jednoglasno.

Osvrćući se na razgovore premijera Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima Srba sa Kosova u Raški, Rakić je rekao da su oni bili „vrlo teški zbog trenutka u kome se naš narod nalazi, ali zahvaljujući zalaganju premijera sačuvan je mir i krenulo se u dalje pregovore“. „Rezultat toga je današnji sporazum koji bi trebalo da donese dobro ne samo građanima severne i južne Mitrovice već i našim građanima južno od Ibra“, rekao je Rakić.

Sporazum je potpisan jutros u ranim jutarnjim časovima a potpisali su ga zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović, premijer Isa Mustafa, specijalni predstavnih EU na Kosovu Natalija Apostolova, ambasador SAD u Prištini Greg Delavi, ministar za prostorno planiranje Bljerat Šalja i gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić. Rakić se zahvalio građanima severne Kosovske Mitrovice što su, kako je rekao, sačuvali mir, nisu naseli na provokacije, kako Prištine tako i „pojedinih bivših političkih diletanata sa severa Kosova i Metohije“.

Vulin: Dogovor mogao i pre tri dana

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da je dogovor o mostu u Kosovskoj Mitrovici, postignut protekle noći, mogao doslovno da bude postignut pre tri dana, a da je pitanje zašto nije i da bi Evropska komisija (EK) trebalo da izađe i jasno kaže ko krši dogovor i ko je oduglovačio.

Meni je drago da je sporazum postignut, ali zašto nije bio postignut pre tri dana? Ja bih voleo da EK već jednom glasno kaže ko je taj koji odugovlači, ko krši dogovor i ko je taj ko odmah kad izađe sa sastanka prekrši dogovor o nedavanju izjava i oružjem pokušava da destabilizuje situaciju na Kosovu, izjavio je Vulin novinarima u poseti Prihvatnom centru za migrante u Obrenovcu. Samo zahvaljujući čvrstom i mudrom odnosu predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića i čvrstom stavu vlade, koja ume da pregovara, ali ume i da pokaže čvrstinu, izborili smo ovaj sporazum, zaključio je Vulin.

On smatra da bi Evropska komisija trebalo da izađe sa jasnim stavom ne da nismo svi isti, jer nismo, već da kaže ko je onemogućavao sporazum. Nadam se da smo svi razmeli da bez Vlade Srbije nema dogovora, niti sporazuma i nijedno rešenje se ne može tražiti bez aktivnog i presudnog učešća Vlade Srbije, poručio je Vulin. On je ocenio da su Srbi na Kosovu čvrsto opredeljeni da, uz svog predsednika i svoju vladu, rade i sprovode dogovoreno, ali da Evropa, kao posrednik, mora da kaže ko krši pregovore i da je „ne primena, nego pretnja“ oružjem apsolutno neprivatljiva.

DSS: Rušenje mita

Jedina korist za srpski narod od rušenja zida u Kosovskoj Mitrovici, kojim rukovodi osoba koja se predstavlja kao američki ambasador u Prištini, jeste to što se sa njim ruši i mit o tome da aktuelna vlast vodi politiku koja je u interesu Srbije i srpskog naroda, ocenio je danas Alekdsandar Popović, kandidat DSS za predsednika Srbije. Pogubne posledice politike kojom se sve podređuje nastavku evrointegracija su takve da je poslednji čas da se ona temeljno promeni, istakao je Popović u saopštenju. Prema njegvoim rečima, očigledna pristrasnost Evropske unije i njeno otvoreno zalaganje na zaokruživanju kosovske državnosti diskvalifikuje je kao medijatora daljih razgovora o rešavanju problema Kosova i Metohije. Briselski razgovori moraju da se prekinu i zamene razgovorima pod okriljem Saveta bezbednosti UN, po principu „ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno“, uključujući budući status Kosova i Metohije, navodi Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari