Svađa na odboru o BIA 1Foto: Stanislav Milojković

Poslanik Demokratske stranke Radoslav Milojičić napustio je danas sednicu skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti.

On je to obrazložio stavom predsedavajućeg iz Srpske napredne stranke (SNS) Igora Bečića da ne dozvoljava da govori o izmeni zakona o Bezbednosno informativnoj agenciji, koje je stavljaju „pod partijsku kontrolu SNS“.

Pre toga, Milojičić i Bečić su desetak minuta raspravljali da li se Milojičić drži dnevnog reda, koji je napuštajući sednicu vladajućoj stranici poručio da može da donosi zakone kakve želi, ali da to „DS i građani Srbije neće trpeti“.

Milojičić je protestvovao što sednici ne prisustvuje direktor BIA Bratislav Gašić, jer nije imao „hrabrosti“ za to, navodeći i da mu izmene zakona dozvoljavaju diskreciono pravo da zaposli koga hoće pa tako i „pedeset stranačkih botova“.

Gašić može da određuje i plate kako hoće zaposlenima a u vrhu je stranke, tvrdio j Milojičić, kojeg je Bečić uporno opominjao da se drži dnevnog reda, da ne „obmanjuje javnost, ne vređa“, upozoravajući ga da to ne može da mu dopusti.

Nećete mi vi govoriti šta da govorim, tako možete u vašoj stranci, kad Vučić naredi, ali ne i u demokratski razvijenim zemljama, rekao je Milojičić.

Nemate argumente, vi ne govorite o izmenama zakona, odgovorio mu je Bečić, koji je po islasku Milojičića iz sale rekao da je to bio unapred pripremljeni „performans“, sa željom da se opstruiše rad Odbora.

Poslanik SNS Marija Obradović, predsednika skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, je rekla da ta stranka neće dozvoliti „iživljavanje“ nad Bratislavom Gašićem za kojeg naglasila da je „harizmatična osoba sa specifičnom energijom“.

Savetnik direktora Bezbednosno-informativne agencije Miroslav Panić je naveo da se odredbe u izmeni zakona odnose samo na radno pravni status zaposlenih koji je pre bio uređen zakonom o policiji, ali je taj zakon promenjen.

Sada je trebalo to urediti zakonom o BIA, rekao je Panić, navodeći i da izmene ne donose ništa novo u pogledu ovlašćenja onog ko rukovodi Agencijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari