Svaki četvrti podržava bojkot izbora u Srbiji 1Foto: CRTA

Svaki deseti građanin Srbije veruje da nije bilo nikakvih nepravilnosti tokom proteklih izbornih procesa, pokazuju rezultati istraživanja o regularnosti izbora u 2018. godini, koje je danas predstavila CRTA.

Istraživanje „Učešće građana u demokratskim procesima u Srbiji 2018. godine“ pokazalo je da najveći procenat građana vidi glasanje na izborima kao oblik učestvovanja u demokratskim procesima kojima mogu da se promene stvari, a zabeležen je i trend rasta podrške demokratiji kao najboljem sistemu i pad podrške politici „čvrste ruke“.

“Svaki četvrti građanin Srbije veruje da je birački spisak tačan i ažuran. Polovina misli da je birački spisak netačan – jedna trećina misli da dolazi do izbornih krađa, dok isti udeo smatra da je reč o administrativnim propustima“, istakao je Vujo Ilić, glavni istraživač organizacije CRTA.

Prema poslednjim podacima dobijenim u martu 2019. godine, jedna četvrtina građana podržava bojkot izbora, kao vid borbe za fer izbore, dok se 43 odsto građana protivi tome.

“Odgovor na ovo pitanje pokazuje veoma snažnu partijsku separaciju – građani koji podržavaju opozicione partije podržavaju i bojkot izbora, dok građani pozicije smatraju suprotno”, istakao je Ilić.

Većina onih koji bojkotuju izbore saglasni su da bi promenili mišljenje ukoliko prestane da se vrši pritisak na glasače i spreči svaka kupovina glasova.

Mlađe generacije su sve manje spremne da podrže autoritarnog patronizujućeg vođu, dok dve trećine građana smatra da poslanici u skupštini više brinu o interesima svojih političkih stranaka nego o interesima građana, što dovodi do toga da, smatra Ilić, građani ne vide svrhu u izborima u kojima učestvuju.

“I pored toga, celokupno istraživanje pokazuje da značajan procenat građana jasno razume probleme izbornih neregularnosti, podržava inicijative za poboljšanje izbornih uslova i vidi potrebu za nezavisnom kontrolom izbora”, ocenio je Ilić.

U poslednjih nekoliko izbornih procesa, koje je CRTA posmatrala, javljaju se iste nepravilnosti, koje se, pre svega, tiču zloupotrebe javnih resursa, neravnomerne medijske zastupljenosti, netransparentnosti izbora i nepoverenja birača u izborni proces.

“Zloupotreba javnih resursa i medijska neravnopravnost su najvažnije oblasti za unapređenje izbornih uslova u Srbiji. U vezi sa tim, neophodno je zabraniti učešće lokalnih, pokrajinskih i nacionalnih javnih funkcionera u predizbornoj kampanji i definisati koje se aktivnosti mogu uvrstiti u troškove izborne kampanje. Takođe, treba sprečiti sve vrste pritisaka na zaposlene u javnom sektoru da podrže političku partiju na vlasti”, rekao je programski direktor CRTE Raša Nedeljkov.

U sklopu ove preporuke zahteva se i kraći rok reagovanja REM, kada se odlučuje o slučajevima zloupotrebe javnih resursa, za koji CRTA smatra da ne treba da bude duži od pet dana. U vezi sa tim, REM mora da ima i veću lepezu sankcija za emitere koji ne poštuju medijsku ravnopravnost.

On je naglasio da su potrebne i veće i zahtevnije promene u oblasti zaštite biračkog prava i profesionalizacije izborne administracije.

“Kada govorimo o zaštiti prava birača, a tiče se i poverenja birača, veoma je važno da izborni organi omoguće uvid građana u njihove lične podatke na biračkom spisku. Svaki građanin mora da ima mogućnost da proveri da li je neko glasao u njegovo ime”, istakao je Nedeljkov.

Kao posmatrači izbornog procesa, kako je objasnio Nedeljkov, svedoci su toga da često nema namere da se nešto obavi protivzakonito, ali usled neznanja i neinformisanosti biračkog odbora, dolazi do takvih situacija.

“Država mora da omogući hitnu edukaciju i proveru znanja i spremnosti osoba koje učestvuju u biračkom odboru”, ocenio je Nedeljkov.

CRTA je do sada izradila 60 detaljnih preporuka i svaka ta tačka, kako kaže direktorka CRTE Vukosava Crnjanski, nije uklesana u kamen, već predstavlja realan i konkretan predlog korekcije izbornog procesa.

Sve preporuke mogu se pronaći na sajtu CRTA, kao i sajtu Građani na straži.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari