Sve četiri ruske stranke hoće na izbore 1FoNet

– Sve četiri registrovane partije ruske nacionalne manjine u Srbiji zasebno prikupljaju potpise za kandidaturu za predstojeće parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore, ističu za Danas u Stranci Rusa Srbije, Ruskoj stranci, Srpsko-ruskom pokretu i Jedinstvenoj stranci Rusa. Međusobno, međutim, nisu vodili razgovore o eventualnoj predizbornoj saradnji, jer jedni druge ne priznaju kao prave ruske stranke dodajući da su neke registrovane kao manjinske da bi lakše ušle u parlament.

Predsednik Stranke Rusa Srbije Dragan Cvetković kaže za Danas da bi na republičkim izborima trebalo da nastupe u koaliciji sa Rumunskom strankom i da se nada da će uspeti da prikupe 10.000 potpisa za prijavu izborne liste. On dodaje da su već predali listu za lokalne izbore u Požarevcu, a da prikupljaju potpise u Aleksincu, Čačku, Beogradu i Nišu. Prema njegovim rečima, među članovima ove ruske stranke su i muslimani, Mađari, Rusini, Hrvati, svi koji su „shvatili njihov program“.

„Ne mešamo se sa ostalim strankama koje se vode kao ruske niti ih smatramo ruskim. Mi smo poreklom Rusi i imamo naše ciljeve“, napominje Cvetković.

I predsednik Ruske stranke, sa sedištem u Šapcu, Slobodan Nikolić tvrdi za naš list da prikupljaju potpise za učešće na republičkim izborima i podseća da su 2014. godine bili jedina ruska stranka koja je učestvovala na izborima. On objašnjava da će njegova partija učestvovati na svim nivoima na izborima i da su već predali liste u Kragujevcu i Obrenovcu, a da su u fazi prikupljanja potpisa i u Novoj Pazovi.

Što se tiče drugih ruskih partija, Nikolić naglašava da iza nekih stoji režimski interes, dok su druge registrovane kao takve da bi iskoristile manjinski cenzus za ulazak u skupštinu. „Mi ne odustajemo od naše ideje, makar ne osvojili nikada nijedan mandat u parlamentu“, napominje naš sagovornik.

Na svim nivoima učestvovaće i Srpsko-ruski pokret, osnovan decembra prošle godine, a čiji je predsednik Slobodan Dimitrijević. Kako kaže za Danas zamenik predsednika Saša Dujović, izbornu listu stranke ruske nacionalne manjine podržala je Koalicija Rodoljubi koju čine Istočna alternativa – Dragan Todorović, SOF – Siniša Kovačević, Srpska liga – Aleksandar Đurđev i Mađarska liga – Čongor Levai. Podržali su ih, kako kažu, i Pokret veterana, grupa ravnogoraca i nekoliko bivših radikala.

Lista „Srpsko-ruski pokret“ nastupa pod sloganom „Hoćemo savez sa Rusijom“, a prvi na listi kandidata za republički parlament je Dragan Todorović, dok je Aleksandar Đurđev prvi za pokrajinske izbore za Vojvodinu. U pokretu napominju da će učestvovati i na lokalnim izborima u 50 opština i gradova, a da su već predali prvu listu u Jagodini.

Ovog meseca registrovana Jedinstvena ruska stranka takođe je najavila da će izaći na izbore u Srbiji na svim nivoima i da je počela da prikuplja potpise građana. Sedište Jedinstvene ruske stranke je u Novom Sadu, osnovana je u januaru ove godine, a zastupnik je Zoran Marić.

Više od polovine stranaka manjinske

U Registru političkih partija trenutno je registrovano 59 političkih partija nacionalnih manjina, što je više od polovine ukupnog broja (108) upisanih u registar stranaka. Najbrojnije u zvaničnom registru su partije bošnjačke nacionalne manjine, kojih ima ukupno 12, a potom se izdvajaju manjinske stranke Mađara, Albanaca i Roma, kojih je upisano po sedam. U registar su upisane i četiri partije slovačke nacionalne manjine, a po tri stranke broje Bugari, Vlasi, Bunjevci i Rusi. Registrovane su i po dve stranke Rusina, Hrvata i Rumuna, kao i Crnogorska partija, Građanska inicijativa Goranaca i Pokret Grka „Srbiza“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari