Plan od šest tačaka UN za raspoređivanje Euleksa predstavlja uvertiru za nove konflikte na Kosovu, stvara etničku napetost i produbljuje virtuelnu stvarnost na Kosovu, zajednička je ocena analitičara kosovskog pitanja.

– Ne mogu biti dva međunarodna mandata na Kosovu, jedan za Albance, drugi za Srbe. Nijedna zemlja koja je priznala Kosovo ne može biti neutralna prema statusu, tako da, bez obzira na to šta izjavljuju predstavnici država članica EU, one ne mogu biti neutralne po pitanju statusa – izjavio je juče predsednik Kosova Fatmir Sejdiju.

On je posle susreta sa predsednikom Socijalističke partije Albanije, Edijem Ramom, rekao da je veoma značajno da se Euleks rasporedi što je pre moguće, na osnovu mandata koji ima i prema dokumentima koji su ranije utvrđeni, a to je plan međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija, Ustav Kosova, Deklaracija nezavisnosti, plan EU objavljen 4. februara, kao i poziv koji je kosovski predsednik uputio EU za dolazak misije EU.

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je juče da je stav institucija Kosova veoma jasan – „podrška i puna saradnja sa Euleksom“ i „državno ne“ za plan UN u šest tačaka, usvojen u Savetu bezbednosti UN.

– Stav institucija Kosova je veoma jasan, podrška i puna saradnja sa Euleksom i državno dvomilionsko „ne“ za šest tačaka. Ni na koji način neće se dozvoliti da se dovede u pitanje teritorijalni integritet i suverenitet Kosova – rekao je Tači.

Odluka SB UN izazvala je zemljotres na Kosovu, ocenio je prištinski dnevnik Koha ditore. Ovaj list navodi da je opozicija zatražila ostavke državnog vrha, da analitičari i stručnjaci ocenjuju da su UN izvele legalnu podelu Kosova, dok su predstavnici civilnog društva najavili proteste.

 

 

Obe strane prihvataju neistine

– Na Kosovu postoji virtuelna stvarnost u kojoj i Beograd i Priština prihvataju neistinu koja im odgovara – ocenio je publicista Tim Džuda za BBC. On je istakao da dogovor o raspoređivanju Euleksa zapravo samo priznaje postojeće stanje na terenu gde i dalje, manje-više potpuno odvojeno, funkcionišu paralelni organi vlasti Albanaca i Srba na Kosovu. „Rekao bih da smo na neki način napravili još jedan korak u kosovsku virtuelnu stvarnost koja izgleda ovako – Srbija se pravi da Kosovo nije nezavisno, a Kosovo se pravi da ima suverenitet nad celom teritorijom Kosova“, upozorio je Džuda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari