Posle njujorške izjave predsednika Srbije Borisa Tadića o budućnosti Kosova i Metohije, u javnosti je ponovo otvoreno pitanje eventualne podele južne srpske pokrajine. Prvi ljudi Ministarstva za KiM u Vladi Srbije Goran Bogdanović i Oliver Ivanović tvrde za Danas da nema ni pomena o promeni državne politike. Kosovo je i dalje Srbija, mada su, tvrde oni- ukoliko se ostvari inicijativa Beograda o nastavku pregovora o statusu KiM – sve opcije otvorene.

Goran Bogdanović, ministar za KiM, tvrdi za naš list da predsednik Tadiću Njujorku nije ni pominjao podelu. Prema Bogdanovićevim rečima, Tadić je objasnio da su pregovori glavni cilj Beograda, da ukoliko do njih dođe, srpska strana mora biti spremna na kompromis i da su sve opcije otvorene.

– Nama nije cilj podela, koja kao rešenje nije ni u okviru važećeg Ustava. Nama su cilj pregovori u kojima treba nešto da dobijemo. Predsednika Tadića sam pažljivo slušao na televiziji. On podelu nije ni pomenuo, jer zašto bi unapred otkrivao eventualne karte, ako dođe do pregovora – kaže Bogdanović.

Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu za KiM, kaže da izjavu predsednika Tadića ne vidi kako najavu promene politike prema Kosovu i da je Tadić govorio o legitimnosti ideje kao takve.

– Koliko sam razumeo, predsednik je hipotetički govorio da će, ukoliko Međunarodni sud pravde donese odluku da proglašenje nezavisnosti Kosova nije u skladu s međunarodnim pravom, države koje ga nisu priznale biti još tvrđe u tom stavu. To će dovesti do zaključka da sadašnji status Kosova nije rešen. To  pitanje može biti rešeno samo novom rundom razgovora, ali u trenutku kada obe strane budu za to spremne. Srbija će biti spremna za razgovore kada bude članica Evropske unije – rekao je Ivanović za Danas.

Slobodan Samardžić, bivši ministar za KiM i potpredsednik Demokratske stranke Srbije, smatra da novi pregovori Beograda i Prištine „nisu ni na vidiku“ i da je izjava predsednika Srbije Borisa Tadića „zapravo pokušaj zamagljivanja glavnog problema – Euleksa“.

– Pregovori o statusu Kosova su poželjan ishod odnosno rezultat eventualne odluke Međunarodnog suda pravde o tome da je jednostrano proglašena nezavosnost južne srpske pokrajine bila nelegalan čin. Međutim, to je na toliko dugačkom štapu da se Tadićeva izjava može jedino tumačiti u smislu pokušaja da skloni pažnju javnosti sa glavnog problema, a to je instaliranje misije Euleksa na KiM – izjavio je Samardžić za Danas. On ocenjuje da ne postoji rešenost države da se uhvati u koštac s tim problemom i da čak postoje i inidicije da pregovora sa Euleksom.

Rada Trajković, predsednik Izvršnog odbora Srpskog nacionalnog veća KiM, smatra da bi podela KiM ugrozila položaj Srbije kao regionalne sile i dovela do novih sukoba.

– Jasno je da bi Srbija posle raspada bivše SFR Jugoslavije trebalo da bude jedna od vodećih zemalja u regionu. Ona ne može da ima taj značaj ukoliko sačuva samo 10 kilometara širok prostor na KiM, koji bi podelom Pokrajine dobila. Ozbiljna državna politika podrazumeva da bi država trebalo da preduzme sve kako bi na KiM očuvala narod, Crkvu i sav svoj potencijal koji ima na tom prostoru. Podela KiM suštinski bi vratila region na rat i sukobe na koje mlada generacija, bez obzira na nacionalnu pripadnost, nije spremna – stav je Rade Trajković.

Na pitanje da li je Tadićeva najava protivustavna, ona kaže da, prema njenom mišljenju, „Ustav Srbije, osim u Prembuli, nigde ne definiše status KiM i da ostavlja prostor za različita rešenja u budućnosti“.

Zvaničnici u Prištini tvrde da „podela nije njihova opcija“. Kako prenose prištinske agencije, Hašim Tači, premijer Kosova, izjavio je da se „ne može govoriti o podeli Kosova, jer se teritorijalna celovitost ne može dovesti u pitanje“. Tači, koji se već poduže nezvanično smatra glavnim partnerom Beograda za dogovore o eventulanoj podeli KiM, napominje da se ovo rešenje „spominje već osam godina, ali se to neće dogoditi“.

Vučetić: Ustav dopušta promenu granica

Slobodan Vučetić, bivši predsednik Ustavnog suda Srbije, ocenjuje za Danas da „podela, ako je to predsednik Tadić zaista i pomenuo, sama po sebi nije sporna, što se tiče Ustava Srbije „. Vučetić ukazuje na član osam Ustava koji kaže da je „teritorija Republike Srbije jedinstvena i nedeljiva, da su granice nepovredive, a mogu se menjati po postupku predviđenom za promenu Ustava“.

– To znači da Ustav dopušta promenu granica, ali po propisanoj proceduri, za šta je potrebno da prethodno budu ispunjena dva uslova. Prvi je politički, da se o tome postigne dogovor svih uključenih strana i međunarodni sporazum o tome. Drugi je pravni, koji podrazumeva primenu postupka predviđenog za promenu Ustava, u okviru koga se neke odluke moraju doneti na republičkom referendumu – objašnjava Slobodan Vučetić.

Šta je predsednik zapravo rekao

– Predsednik Tadić u Njujorku je dao intervju RT Srbije, Politici i FoNetu. Na sajtu RTS objavljeno je da „Tadić nije isključio mogućnost podele Kosova, rekavši da su „sve opcije legitimne i bolje od ove u kojoj jedna strana gubi sve, a druga dobija sve“, ali je istakao da je još rano da se takvo pitanje postavlja“. Politika navodi da je „upitan da li bi moglo da dođe i do podele Kosova, Tadić odgovorio: „Mislim da ne bi trebalo da prelazimo mostove pre nego što do njih stignemo. Sada smo počeli da prelazimo veliki most međunarodnog nepoverenja i podizanja životnog standarda građana na Kosovu, da stvaramo mirniju situaciju i podižemo međunarodni ugled i kredibilitet Srbije u svetskim forumima. Kada, verujem, ponovo sednemo za pregovarački sto, razmotrićemo s drugom stranom sve mogućne opcije. Sve su opcije legitimne i sve su bolje od ove u kojoj jedna strana gubi sve, a druga sve dobija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari