Pomoći čoveku koji je u nevolji uvek je bio moj moralni princip, posebno u ovakvoj prilici kada je reč o do sada vrednom i savesnom radniku – ističe se u saopštenju ministra za infrastrukturu Milutina Mrkonjića, povodom prelaska u ovo ministarstvo Branislave Parezanović, dosadašnje sekretarice predsednice Skupštine Slavice Đukić-Dejanović, koja je nedavno zbog zloupotrebe službenog položaja disciplinski kažnjena merom zabrane napredovanja u službi naredne četiri godine i minimalnom platom.


„Uveren u radne sposobnosti Branislave Parezanović, prihvatio sam njenu molbu da promeni sredinu i svoj posao u državnoj upravi nastavi u Ministarstvu za infrastrukturu radeći kao tehnički saradnik, poštujući pri tom sve obaveze koje proističu iz disciplinske kazne koja joj je izrečena. Pritom, njenim prelaskom u Ministarstvo niko nije oštećen i nije povređen nijedan propis“, saopštio je Mrkonjić.

Mrkonjić tvrdi da je Parezanovićevu upoznao „kao vrednog i savesnog službenika republičke skupštine“ još u vreme kada je tamo bio potpredsednik.

„U životu očigledno ništa nije samo belo ili crno, pa se eto dogodilo i da Branislava Parezanović pogreši i da zbog te svoje greške ispašta danima pominjana u medijima i kažnjena od za to nadležne disciplinske komisije“, primetio je ministar.

Zanimljivo je da su oba poslodavca, doskorašnji i budući, činovnice kaznili jer je neovlašćeno koristila službeni automobil kojim je napravljen težak saobraćajni incident.

Branko Ružić, šef poslaničke grupe SPS u Skupštini Srbije, kaže za Danas da je sve urađeno po zakonu, „koji daje mogućnost za premeštanje kadrova, tako da je sve urađeno u odgovarajućem pravnom okviru“.

– Da li je to legitimno ili ne, o tome treba da sudi javnost – napominje Ružić.

Prema njegovim rečima, neće doći do toga da Branislava Parezanović izbegne disciplinsku meru koja joj je izrečena zbog zloupotrebe službenog položaja.

– Koliko je meni poznato, njen karton se prebacuje kod novog poslodavca, disciplinska mera ostaje u njemu, tako da ne vidim način da se ona izbegne – objašnjava Ružić.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže za Danas da je postupak Milutina Mrkonjića i premeštaj Branislave Parezanović „nepopularan gest, akt političke samovolje i poigravanje s državom“.

– Takav čin ostavlja gorak utisak i suočava nas s pitanjem dokle će to trajati, dokle će se tolerisati i promovisati partijski podobni kadrovi nezavisno od toga šta rade – ističe Stanković.

On dodaje da je ovaj čin loš po medijsku sliku o ministru Mrkonjiću i da će opozicija to svakako iskoristiti protiv njega, ali i da je to negativan poen za SPS.

– Nažalost, to srpsku javnost neće da zabrine, jer je oguglala na takvu vrstu premeštanja kadrova – konstatuje Stanković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari