Iako su gradonačelnici osam od deset većinskih srpskih opština u kosovskom sistemu lokalne samouprave u subotu saopštili da „nema uslova za učešće srpskog naroda“ na vanrednim parlamentarnim izborima u Prištini 8. juna, jedan od potpisnika ovog saopštenja gradonačelnik Leposavića Dragan Jablanović kaže za Danas da će konačna odluka biti doneta danas.

Zvanični Beograd još se nije izjasnio o učešću Srba na predstojećim kosovskim izborima, a Jablanović tvrdi da Srpska lista „neće nikog slušati i neće izaći na izbore, ukoliko se Centralna izborna komisija Kosova ne vrati na pravilno tumačenje izbornog zakona“.

Na pitanje Danasa zbog čega je Srpska lista reagovala na izgled glasačkih listića tek prvog dana zvanične kampanje 28. maja, mada ih je CIK objavio pet dana ranije, Jablanović odgovara da to tada nije bilo konačno rešenje, a da su odluke CIK od 27. maja o sastavu biračkih odbora i novo tumačenje izbornog zakona o raspodeli broja poslaničkih mandata ključni razlozi zašto se odustalo od kampanje i dovelo u pitanje učešće na izborima.

Jablanović ne zna zbog čega zajedničko saopštenje u kome se CIK optužuje za „kršenje Zakona o opštim izborima na Kosovu, osnovnih principa demokratije i evropskih vrednosti, indirektno smanjivanje prava srpskog naroda i drugih nealbanskih zajednica i političke ucene“, nisu potpisali gradonačelnici svih većinski srpskih opština na KiM. Nedostaju potpisi gradonačelnika Štrpca Bratislava Nikolića iz SLS, koja je deo Srpske liste, i prvog čoveka Novog Brda Svetislava Ivanovića koga je, kako se spekuliše, Beograd „skinuo“ sa Srpske liste.

Srpska lista, prema Jablanovićem rečima, nije konsultovala ostale četiri srpske liste u vezi sa (ne)izlaskom na izbore. On tvrdi da „iza Srpske liste stoji 90 odsto srpskog stanovništva na KiM, a da su ostale stanke minorne i da na izborima samo mogu da podele deset garantovanih mesta u novom kosovskom parlamentu, ali ih već na sledim izborima neće biti“.

Vlada se još nije izjasnila

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je juče da se Vlada još nije izjasnila o učešću Srba na izborima na Kosovu 8. juna, ali da smatra da treba da budu ispunjeni svi uslovi za njihovo učešće. „Nismo zadovoljni načinom na koji Priština zloupotrebljava ono što je dogovoreno u Briselu“, rekao je Dačić i dodao da vlada želi da Srbi učestvuju na izborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari