Pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu danas se nastavlja suđenje dvojici optuženih za pomaganje u ubistvu braće Bitići u Petrovom Selu, 1999. godine. Kao svedoci trebalo bi da budu saslušani komandant nekadašnje Jedinice za specijalne operacije (JSO) Milorad Ulemek Legija i bivši komandant žandarmerije Goran Radosavljević Guri.

Radosavljević je u vreme kada su braća Bitići, Ili, Agron i Mehmet ubijeni bio komandant Nastavnog centra u Petrovom Selu, a više svedoka tokom postupka rekli su da su ga videli u objektu kampa gde su 9. jula 1999. godine braća Bitići ubijeni. Ulemek je takođe prema rečima više svedoka jednom ili dva puta helikopterom dolazio u kamp gde su obuku za specijalne policijske jedinice vodili instruktori JSO. Njihovo saslušanje bilo je prvobitno predviđeno za 24. novembar, ali je suđenje odloženo pošto se u sudu iz zdravstvenih razloga nije pojavio optuženi Sreten Popović. Njegov branilac advokat Božo Prelevićobavestio je tada sudsko veće da je njegov klijent nekoliko dana pre zakazanog suđenja doživeo saobraćajnu nesreću u kojoj je zadobio težu povredu glave. Za pomaganje u ubistvu trojice američkih državljana albanskog porekla pored Popovića optužen je i Miloš Stojanović.

Oni se terete da su braću Bitići lišili prava na pravično suđenje tako što su ih predali nepoznatim pripadnicima MUP-a Srbije koji su ih 9. jula 1999. godine ubili pucajući im u potiljak. Njihovi posmrtni ostaci pronađeni su 2001. godine u masovnoj grobnici u Petrovom Selu. Ruke su im bile vezane žicom na leđima. Optuženi pripadnici MUP-a Srbije Popovići Stojanovićsu na početku suđenja, 13. novembra 2006. godine, odbacili krivicu za učešće u ratnom zločinu. Oni se brane sa slobode. Suđenje se nastavlja u ponedeljak, 22. decembra u 9.30 u Specijalnom sudu.

 

Nastavlja se suđenje za zločin u Podujevu

Pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu danas se nastavlja suđenje četvorici pripadnika nekadašnje paravojne formacije „Škorpioni“ za zločin nad civilima u Podujevu, 1999. godine. Optuženi Željko Đukić, Dragan Medić, Dragan Borojevići Miodrag Šolaja terete se da su kao pripadnici jedinice „Škorpioni“, koja je dejstvovala u sastavu Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije, 28. marta 1999. godine u dvorištvu porodice Gaši u Podujevu pucali u civile među kojima je bilo 19 žena i dece. Među ubijenim civilima sedmoro su bili maloletni, a petoro dece je preživelo zločin. Pripadnik „Škorpiona“ Saša Cvjetan je u junu 2005. godine zbog zločina u Podujevu pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora. Suđenje se nastavlja u ponedeljak u 14.30 u Specijalnom sudu u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari