Švedska značajan i pouzdan razvojni partner Srbije 1

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se danas sa generalni direktorom za međunarodnu razvojnu sradnju u Ministartsvu spoljnih poslova Švedske Johanesom Oljelundom.

Joksimović je sa njim razgovarala o procesu evropskih integracija i bilateralnoj razvojnoj pomoći koju Švedska pruža Srbiji.

Sagovornici su ocenili da Švedska kontinuirano pruža podršku evropskom putu Srbije i podržava otvaranje poglavlja. Takođe su razgovarali i o modalitetima i pravcima razvojne saradnje, čiji je jedan od glavnih ciljeva pomoć Srbiji u njenom približavanju Evropskoj uniji. Ocenili su da se saradanja odvija kroz različite vrste aktivnosti.

Joksimović je naglasila da je u tom kontekstu veoma značajna donatorska razvojna pomoć koja doprinosti daljem razvoju javnog sektora, ekonomskom razvoju, ali i pomoć osetljivim društvenim grupama, kao što su osobe sa invaliditetom, žrtve nasilja, deca bez roditeljskog staranja, po raznim drugim pitanjima- počev od njihove inkluzije do zapošljavanja.

Oljelund je istakao da Švedska nastavlja da pruža kontinuiranu podršku evropskom putu Srbije ostvarivanjem ciljeva definisanih strategijom razvojne saradnje do 2020. godine. Sagovornici su istakli važnost dalje podrške lokalnom i regionalnom razvoju, zaštiti životne sredine i oblasti javnih nabavki.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari