Švedski parlamentarci zabrinuti zbog KiM 1Foto: Stefana Savić

Švedski parlamentarci Pirij Nijemi i Lars Mejern Larson ocenili su danas u razgovoru sa srpskim parlamentarcima da se Srbija nalazi na dobrom putu, da je najvažniji deo pregovora Srbije i EU pitanje borbe protiv korupcije i izrazili zabrinutost zbog situacije na KiM.

Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Švedskom Milorad Mijatović i članice Odbora za evropske integracije Elvira Kovač i Dušica Stojković razgovarali su u Narodnoj skupšini sa poslanicima Parlamenta Švedske o procesu evropskih integracija Srbije, navodi se u saopštenju.

Pirija Nijemija i Larsa Mejerna Larsona zanimao je napredak Srbije u pregovorima sa Evropskom komisijom, kao i stav Srbije kada su u pitanju Poglavlje 31, borba protiv korupcije i dijalog između Beograda i Prištine.

Zamenica predsednika Odbora za evropske integracije Elvira Kovač istakla je da je strateški cilj Srbije pristupanje EU.

„Radimo na tome posvećeno i parlament ima svoju važnu ulogu u tom procesu. Situacija jeste specifična, ali mi smo svesni svojih obaveza i u pogledu Poglavlja 31, ali i Poglavlja 35. Srbija je sve uradila u odnosu na dijalog sa Prištinom i mi ostajemo posvećeni dijalogu i pored incidenta koji se dogodio na Kosovu i Metohiji pre nekoliko dana“, poručila je Kovač.

Ona je podsetila je da je Srbija počela pregovore sa EU otvaranjem poglavlja 23. i 24, da smo kasnili sa ispunjavanjem obaveza i zato slede izmene u akcionim planovima.

Švedski poslanici Nijemij i Larson ocenili su da je najvažniji deo pregovora Srbije i EU pitanje borbe protiv korupcije i pozdravili redefinisanje akcionih planova za poglavlja 23. i 24.

Oni su ocenili da se Srbija nalazi na dobrom putu i izrazili zabrinutost zbog aktuelne situacije na Kosovu i Metohiji.

Mijatović je istakao da je vlast u Srbiji na incident u Kosovskoj Mitrovici reagovala mudro, uz izbegavanje žestokih reakcija.

„Budite uvereni da nas ovakve stvari neće vratiti unazad i nastavićemo da tražimo prihvatljivo rešenje i za Beograd i za Prištinu. Spremni smo da dalje razgovaramo uz garancije EU da sve što je dogovoreno treba da bude i ispunjeno“, rekao je on.

Takođe, kako je istakao, „naša spoljna politika ostaje nepromenjena i bez obzira na dešavanja, naš cilj ostaje članstvo u EU i mi činimo sve da što pre budemo njena članica. Smatramo da je to pravo rešenje, ne samo za Srbiju, već i za čitav Zapadni Balkan“, poručio je Mijatović.

On je zahvalio švedskim kolegama na podršci njihove zemlje i izrazio zadovoljstvo saradnjom koju ostvarujemo u međunarodnim organizacijama.

Članica Odbora za evropske integracije Dušica Stojković istakla je u razgovoru da Srbija i Švedska imaju dobre bilateralne odnose, dobru ekonomsku saradnju i predstavila švedskim parlamentarcima zakonska rešenja kojima se Srbija bori protiv korupcije.

Ona je izrazila nadu da će sledeći izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije biti pozitivan i ocenila da Srbiju očekuje još dosta posla, posebno kada je u pitanju jačanje nezavisnih institucija.

Ona je pozvala EU da bolje prati realizaciju Briselskog sporazuma, kao treća strana potpisnica, jer ni posle 1.900 dana od potpisivanja na Kosaovu i Metohiji nije formirana Zajednica srpskih opština.

U razgovoru srpskih i švedskih poslanika bilo je reči i o tržištu rada i zapošljavanju u Srbiji, pitanju borbe protiv nasilja nad ženama, položaju nacionalnih manjina, demografskoj situaciji u Srbiji i pronatalitetnim merama koje se sprovode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari