Sveštenici SPC: Živimo u diktaturi, to mora da se menja 1

Aleksandar Vučić je prigrabio sve, a nema prava da to radi.

Ponaša se kao diktator i tiranin, sve je uzurpirao, narod se ništa ne pita. „Najbolji student Pravnog fakulteta“ na taj način krši i Ustav i zakone. To mora da se menja, govore naizmenično protojerej Miomir Jevtić i protojerej Bogosav Stanković, odgovarajući na pitanje Danasa zašto učestvuju na protestima „1 od 5 miliona“.

Protojereji Jevtić i Stanković su redovni učesnici protestnih okupljanja u Nišu, na koja dolaze svakog petka uveče, prelazeći po tridesetak kilometara, pošto „žive u Aleksincu“. U prvim su redovima, u razgovorima sa govornicima i građanima, sa kojima „razmenjuju misli“ ili se fotografišu. Retki su sveštenici Srpske pravoslavne crkve koji se mogu videti na aktuelnim protestima u Srbiji.

– Narod u Srbiji je obespravljen i ugrožen, uzeta su mu mnoga prava. Živi u siromaštvu i bedi, mnogi rade za stotinak evra mesečno. Penzionerima je otet deo penzija. Na delu je izdaja Kosova i Metohije. Državni resursi se rasprodaju. Medijski smo uništeni. Naše mesto je ovde, Crkva je uvek bila uz narod, i u vreme komunizma i titoizma…- glasi nastavak objašnjenja ovih sveštenika zašto su deo aktuelnih građanskih protesta.

Na naše pitanje: da li strahuju da bi zbog aktivnog učešća na protestima i istupanja u javnosti mogli trpeti posledice, naši sagovornici odgovaraju različito. Protojerej Stanković kaže da ne strahuje, dok njegov kolega Jevtić misli unekoliko drugačije: „Posledice će da dođu, ali šta su one u odnosu na situaciju u kojoj se nalazi naš narod i diktaturu u kojoj živimo?“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari