da Kušner dolazi da ubedi vlasti u Srbiji da ne pokreću inicijativu za preispitivanje odluke o priznanju nezavisnosti Kosova pred Međunarodnim sudom pravde.
– Iznenađujuće je da Srbija namerava da od Generalne skupštine UN zatraži da Međunarodni sud pravde u Hagu oceni da li je jednostrano proglašavanje nezavisnosti Kosova bilo nelegalno.

da Kušner dolazi da ubedi vlasti u Srbiji da ne pokreću inicijativu za preispitivanje odluke o priznanju nezavisnosti Kosova pred Međunarodnim sudom pravde.
– Iznenađujuće je da Srbija namerava da od Generalne skupštine UN zatraži da Međunarodni sud pravde u Hagu oceni da li je jednostrano proglašavanje nezavisnosti Kosova bilo nelegalno. Želim da našim srpskim prijateljima kažem da je malo čudno da oni žele da nas učine nezakonitim, i to nas koji želimo da oni dođu kod nas. Ako bi, slučajno, taj sud proglasio nezakonitim takav potez, bilo bi neobično da Srbija želi da stupi u nelegalnost. Tu postoji neka protivrečnost – rekao je nedavno Kušner.
Činjenica je, međutim, da Kušner dolazi u Beograd u svojstvu predsedavajućeg EU, a Evropska unija se još nije izjasnila povodom pitanja srpske inicijative za pokretanje postupka pred Međunarodnim sudom pravde. Inače, francusko Ministarstvo inostranih poslova najavilo je da će poseta Kušnera biti radna i „u okviru odnosa poverenja s novom vladom“ Srbije. Istaknuto je da će biti razmatrane teme koje se odnose na region i odnosi između Srbije i EU.
– To znači da ta tema nikako ne može biti ni zvanična ni dominantna. Šta o tome misli Kušner, može spadati samo u domen njegovog privatnog mišljenja i ništa više od toga. Dakle, on ne prenosi stav EU već svoje mišljenje koje nije relevantno sve dok se zemlje EU ne budu zvanično izjasnile o inicijativi Srbije – kaže za Danas Goran Svilanović, bivši šef srpske diplomatije.
Ocenjujući svrsishodnost traženja podrške zemalja članica UN za inicijativu za preispitivanje odluke o nezavisnosti Kosova, Svilanović odgovara pitanjem: „Da li želimo da budemo zemlja predvodnica antizapadnog bloka unutar granica EU, a da istovremeno težimo ulasku u zajednicu evropskih zemalja?“
– Ako ne iskoristimo naredni period da se približimo EU već krenemo u ovakav vid konfrontacije, plašim se da ćemo krajem godine zapasti u takav položaj da nam neće biti jasno kako i zašto se dogodilo da smo dalji od članstva nego što smo to u ovom trenutku – ističe Svilanović.
On ističe da, ukoliko Srbija bude nastavila da insistira na ulozi predvodnika antizapadnog bloka kroz pokretanje postupka pred Međunarodnim sudom pravde, „svaka šuša će moći da pokrene pitanje Srbije i Kosova kada želi da ostvari neki svoj cilj“.
– Srbija mora da reši pitanje Kosova s EU, a ne pred Ujedinjenim nacijama. Pripadnici NATO snaga se povlače sa Kosova i ustupaju mesto Euleksu i nijedna odluka ne može biti doneta mimo EU. To je stvarnost i svaki potez koji bi zaobilazio EU, ide direktno na štetu Srbije – zaključuje Svilanović.
Polovinom septembra na sastanku ambasadora stalnih članica EU trebalo bi da bude razmatrano pitanje odmrzavanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, tj. stupanje na snagu Privremenog trgovinskog sporazuma sa Srbijom. Istovremeno, Srbija će pred Generalnom skupštinom UN tražiti podršku za inicijativu da pokrene preispitivanje odluke o nezavisnosti Kosova. Očekuje se da će za to dobiti podršku čak 96, uglavnom nesvrstanih zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari