Savez vojvođanskih Mađara učestvovaće samostalno ne samo na republičkim, već i na beogradskim izborima. Koristićemo mogućnosti koje nam daje Zakon o lokalnim izborima, pa ćemo nastupati kao manjinska stranka.

Da bismo ušli u Skupštinu grada Beograda trebalo bi da dobijemo najmanje između 7.000 i 8.000 glasova i, iako to možda zvuči kao teško dostižan cilj, mi ne želimo da se „šlepamo“ nekoj tuđoj listi. Smatramo da je Beograd i naš grad i da je dovoljno velik za sve“, najavljuje u razgovoru za Danas Balint Pastor, član Predsedništva SVM.

Kako komentarišete izjavu Nikole Selakovića iz SNS: „Mislim da je Ištvan Pastor (predsednik Skupštine APV i lider SVM) iskusan i predan političar i da će sam oceniti da do pokrajinskih izbora treba da dođe“?

– Ne vidimo razloga da budu raspisani pokrajinski izbori. To bi bila loša odluka, jer treba dati mogućnost Skupštini Vojvodine da razmotri predlog novog statuta. Treba uzeti u obzir i činjenicu da predsednik pokrajinske skupštine ne može po sopstvenom nahođenju da raspisuje izbore. Postoje pravni propisi i procedura.

Mislite li da Selaković to ne zna?

– Evidentno je da SNS smatra da postoje uslovi za raspisivanje tih izbora. Ali, ja mislim da sve dok postoji većina u Skupštini Vojvodine nema formalnih razloga za raspuštanje.

Da li se pribojavate „odmazde“ naprednjaka ako im ne izađete u susret oko pokrajinskih izbora?

– SVM od samog početka ima korektnu saradnju s naprednjacima na republičkom nivou. Mi se svakako ne pribojavamo odmazde SNS, kao što se nismo plašili odmazde DS.

Da li se pozicija SNS prema vojvođanskom statutu podudara sa stavom vaše stranke?

– To će se razjasniti narednih nedelja, tokom rada na nacrtu novog statuta. Videćemo kakve stavove zastupa član radne grupe za izradu kojeg je predložila SNS. U ovoj fazi pitanje statuta posmatram kao nepolitičko pitanje.

Da li ćete podržavati narednu vladu SNS ili ćete možda i ući u nju? Od čega to zavisi?

– Ako se pretpostavi da ćemo biti u narednom sazivu republičkog parlamenta, ono na čemu ćemo insistirati biće sprovođenje korenitih reformi. Moramo biti svesni da ako sledeća vlada u naredne četiri godine ne krene u sprovođenje tih promena, država će doći u neodrživu situaciju. To ne znači da ćemo biti po svaku cenu deo vlade, ali to ne bih ni isključio, to zavisi i od toga koliku podršku ćemo uspeti da dobijemo na izborima.

Koje resore biste hteli da preuzmete?

– Ne razmišljamo na taj način, već o prioritetima i elementima programa. Skoncentrisaćemo se na privredne i socijalne teme i tražićemo da bude manje demagogije, a više dogovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari