SZS Lučani: Vraćen jednopartijski sistem 1Foto: Nenad Kovacevic

Opozicioni odbornici Saveza za Srbiju i Grupe građana Jedan tim su odlučili da bojkotuju sednice SO Lučani zbog, kako su naveli, vraćanja jednopartijskog sistema i nepoštovanja demokratskih načela u toj opštini.

Nakon decembarskih lokalnih izbora, koji su održani pod tenzijama i uz brojne nepravilnosti, od ukupno 35 odborničkih mesta u lučanskoj skupštinu, SNS je osvojila 27, Savez za Srbiju četiri, a po dva mandata su pripala Grupi građana Jedan tim i koaliciji SPS-BS.

Odbornici Saveza za Srbiju su saopštili da su napustili sednicu SO, koja je održana danas, zbog „vraćanja jednopartijskog sistema u Lučanima“.

„Sve komisije su jednopartijske, svi nosioci vlasti i direktori javnih preduzeća i ustanova su iz jedne partije. Za direktore javnih preduzeća, umesto da se biraju na javnim konkursima, postavljaju se v. d. poslušnika vladajućeg režima“, saopštio je Savez za Srbiju i kao dodatni razlog za bojkot naveo „urušavanje svih institucija u samovolji jedne političke stranke“.

Uz isticanje da je Savez „prihvatio i podržao zahteve inicijative građana sa protesta“, navodi se da je prva sednica SO Lučani „pokazala veliku netrpeljivost pozicije prema opoziciji kršenjem poslovnika o radu čime se nastavlja represija vladajuće većine“.

„Nastavljamo našu vaninstitucionalnu borbu punim kapacitetom“, zaključuje se u saopštenju odbornika Saveza za Srbiju u SO Lučani.

I grupa građana Jedan tim, čiji odbornici nisu prisustvovali sednici skupštine, navodeći da su „njeni članovi redovni učesnici građanskih protesta u mnogim gradovima Srbije“, saopštila je da će „nastaviti političku borbu van institucija i da se bojkotom pridružuje stavovima koji se mogu čuti na građanskim okupljanjima“, jer aktuelna vlast, kako se ističe, „iz dana u dan uništava državne institucije“.

„Iza svih odluka stoji jedan čovek i, eventualno, nekoliko njegovih slepih poslušnika, pa se o najvažnijim državnim pitanjima raspravlja kao da se radi o ličnoj imovini pojedinca“, naveo je Jedan tim, koji podseća na to da je posvećen lokalnoj politici i da se lučanska opština još uvek nije oporavila od decembarskih „izbora“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari