Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Govoreći na predstavljanju majskog Izveštaja o inflaciji, ona je poručila da će budući premijer teško moći da bude uspešan kao Vučić.

“To nije samo moj strah, svi u NBS se pitamo sa kim ćemo tako dobro i lako da radimo. Smatram da će Vučićev naslednik imati veliko opterećenje, jer tu vrstu posvećenosti, državne odgovornosti, hvatanja u koštac sa najneprijatnijim stvarima i netraženje izgovora teško da će to neko moći da ponovi”, rekla je Tabakovićeva dodajući da niko ne poznaje budžet kao on, kao i da samo on može da izračuna “u samo tri minuta fiskalne rizike od, primera radi, zapošljavanja jednog profesora elektrotehnike za podsticaj IT-u, i to ne samo za dati trenutak već i na srednji rok”.

Tabakovićeva je inače rekla i da NBS očekuje da će se inflacija u naredne dve godine kretati u granicama cilja od tri plus minus jedan i po odsto.

Godišnja inflacija je u martu dostigla 3,6 odsto i bila viša od očekivanog zbog viših cena nafte, ali i zbog neočekivanog rasta cena voća i povrća i ogreva zbog velike hladnoće početkom godine.

– Da je reč o uticaju jednokratnih faktora na inflaciju ukazuje niska i relativno stabilna bazna inflacija, koja se kreće oko dva odsto na međugodišnjem nivou”, rekla je Tabakovićeva.

Ona se pozvala na izveštaje APR-a o poslovanju privrede prošle godine po kojim je finansijski rezultat privrede u 2016. u odnosu na 2014. godinu bolji za 360 milijardi dinara, ističući da je to rezultat mera NBS, smanjenja premije rizika zemlje, makroekonomske stabilnosti i monetarne politike Evropske centralne banke.

“Troškovi kamata su smanjeni sa 145 milijardi na 99,3 milijarde dinara. Zahvaljujući stabilnosti dinara negativne kursne razlike su smanjene sa 246,3 milijarde u 2014. na 88,8 milijardi u 2016. godini. Ukupno bilans uspeha privrede po ova dva osnova je povoljniji za 203,4 milijarde dinara”, obajsnila je Tabaković.

Guvernerka je istakla i pozitivna kretanja u javnim finansijama i suficit budžeta od 1,2 odsto BDP-a u prvom kvartalu ove godine, kao i smanjenje učešća javnog duga u BDP-u.

Na pitanje o efektima krize u Agrokoru na srpske banke i privredu, ona je rekla da NBS nije iznenađena.

“Pruduzeli smo sve da ne trpe ni bankarski sektor, ni dobavljači, ni građani”, rekla je Tabakovićeva.

Ona je potvrdila da nema sumnje da su finansijski izveštaji Dajners kluba falsifikovani i pozvala pravosudne organe da svi u lancu koji su u tome pomagali budu krivično gonjeni i adekvatno kažnjeni.

Ko bi drugi bio guverner, ako ne ja

Odgovarajući na pitanje da li će ostati na mestu guvernera s obzirom da joj mandat ističe ove godine, Tabaković je izjavila “a ko bi drugi došao na ovo mesto”. Ona je takođe rekla da ne pretenduje ni na jednu drugu funkciju osim guvernerske sve dok bude u prilici da je obavlja.