Tači: Beograd je epicentar destabilizacije 1Hašim Tači Foto: EPA/ARMEND NIMANI /POOL

Beograd je ponovo postao epicentar destabilizacije na Zapadnom Balkanu sa zahtevima za stvaranje Velike Srbije i mislim da je vreme da Evropska unija pokaže mudrost, jer Srbija ne može postati član evropske porodice sa idejama Slobodana Miloševića, izjavio je predsednik Kosova Hašim Tači za Dojče vele.

On je istakao da bi želeo da dođe do političkog dogovora koji bi vodio normalizaciji odnosa Srbije i Kosova kao nezavisnih država, ali smatra da Priština mora da bude spremna da odgovori na planove Srbije da anektira deo kosovske teritorije.

Srbija je Kosovo izgubila u ratu, a potom je izgubila i bitku za pregovaračkim stolom i Kosovo je danas nezavisna država. Sada Beograd pokušava da nas predstavi kao lažnu državu, ali će izgubiti i tu bitku, kazao je Tači.

Govoreći o nedavnom incidentui sa vozom, predsednik Kosova je istakao da su u Prištini imali informacije da su u njemu naoružani pripadnici paramilitarnih jedinica, čiji je cilj bio da destabilizuju Kosovo.

Zbog toga smo odlučili da po svaku cenu ne dozvolimo ulazak tog voza na teritoriju Kosova. Da je on prošao, ne mogu da kažem da ne bi došlo do oružanog sukoba, rekao je Tači, dodavši da su u Prištini upoznati da je Srbija naoružavala Srbe sa severa i da planira podelu Kosova.

Na pitanje novinara da li ima dokaze za tako teške optužbe, Tači je rekao da je difinitvno sigurno da Srbija koristi model koji je Rusija iskoristila u Ukrajini kada je pripojila Krim.

Šalju civile i ljude u uniformama na sever i naoružavaju Srbe vatrenim i drugim oružjem, kako bi bili spremni da se odbrane od navodnih albanskih napada, kazao je kosovski predsednik.

Tači tvrdi da postoje podaci da i Rusi obučavaju paramilitarne formacije, čiji pripadnici ne nose uniforme, ali imaju moderno naoružanje.

Na to sam već upozorio Evropsku uniju, čije je ćutanje uznemiravajuće. Kasne reakcije već smo videli u Bosni devedesetih, u Hrvatskoj i na samom Kosovu, a znamo kakve su bile posledice, rekao je Tači.

Na pitanje da li su to informacije kosovskih, ili nečijih drugih službi, Tači nije odgovorio direktno, ali je tvrdio da su one potpuno tačne i potvrđene.

Komentarišući izjavu predsednika Srbije Tomislava Nikolića da je spreman da pošalje vojsku na Kosovo ako tamo budu ubijani Srbi, Tači je rekao da je Nikolić već bio na Kosovu 1999. godine, „ali je pobegao podvijenog repa“. U svakom slučaju, sigurno je da nećemo dozvoliti ugrožavanje suvereniteta, rekao je Tači. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari