Tači i međunarodni zvaničnici čestitali izbor nove Vlade Kosova 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je večeras povodom izbora nove kosovske Vlade da se i pored velikih izazova sa kojima se suočava zemlja nastavlja sa naporima da se konsoliduje kosovska državnost.

„Posle fer i demokratskih izbora, Kosovo je uspešno uspostavilo sve institucije, uključujući danas i novu Vladu. Pred nama je veliki broj izazova, ali nepokolebljivi nastavljamo sa naporima da konsolidujemo svoju državnost i dobijemo svoje legitimno mesto među narodima slobodnog sveta“, poručio je Tači.

Ambasador SAD na Kosovu Filip Kosnet čestitao je novom kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju i poručio da se raduje saradnji sa svim kosovskim institucijama.

„Čestitam na formiranju nove vlade. Radujem se što ću sarađivati sa svim kosovskim institucijama, drugim strankama i akterima civilnog društva na jačanju pravde i prosperiteta i što ću pomoći Kosovu u izgradnji mirnih odnosa sa svojim susedima“, napisao je amrički ambasador na Tviteru.

Izbor nove vlade je čestitala i šefica Kancelarije Evropske unije i specijalni izaslanik EU Natalija Apostolova ističući da se raduje saradnji sa novoizabranim premijerom, a takođe je uputila čestitku i novoizabranoj predsednici parlamenta Vjosi Osmani iz DSK.

„Važan dan za Kosovo. Čestitamo na novoj vladi. Radujem se saradnji sa premijerom Aljbinom Kurtijem i sa svim članovima vlade na našoj zajedničkoj evropskoj agendi“, napisala je Apostolova na Tviter nalogu.

Ambasada Nemačke na Kosovu saopštila je da se kao dugogodišnji partner kosovskih institucija raduje nastavku saradnje, podržavajući vladavinu zakona na Kosovu i ekonomski razvoj.

„Ohrabrujemo novu vladu da počne sa sprovođenjem svog ambicioznog programa reformi na Kosovu i da nastavi dijalog sa Srbijom u pregovaračkom procesu koji će olakšati EU. Za sve te krucijalne procese, Nemačka je spremna da podrži vladu i narod Kosova“, saopštila je ambasada Nemačke na Kosovu.

Skupština Kosova je danas sa 66 glasa za i 10 uzdržanih glasova izabrala Vladu i premijera Kosova Aljbina Kurtija. Posle izbora Vlade na vanrednoj sednici sa 65 glasova Vjosa Osmani izabrana je za predsednicu kosovskog parlamenta. Njen izbor usledio je nakon što je Glauk Konjufca izabran za ministra inostranih poslova Kosova.

Izbor predsednika kosovskog parlamenta iz redova DSK je bio uslov za postizanje koalicionog sporazuma dve stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari