Tači: Kosovo će pooštriti mere ako Srbija nastavi agresivnu politiku 1Tači i Mogerini Foto: Twitter/@MajaEUspox

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas u Berlinu, posle sastanka sa šeficom diplomatije Evropske unije (EU) Federikom Mogerini, da je taksa legalno pravo i da će Priština pooštriti te mere ako Srbija nastavi da vodi agresivnu politiku protiv Kosova.

Tači je na sastanku bio sa ministrom spoljnih poslova Bedžetom Pacolijem, ali ne i sa premijerom Ramušom Haradinajem, koji je nekoliko puta kritikovao Mogerini, prenosi RTK2.

On je rekao da Kosovo ima podršku celog sveta za postizanje konačnog i sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom.

„Za nas, naše susede i samu EU, sporazum između Kosova i Srbije je od vitalnog značaja za zajednički napredak. Posle sporazuma Severne Makedonije i Grčke, ovaj sporazum bi doneo još više mira i stabilnosti regionu i Evropi“, izjavio je Tači.

Sjedinjene Američke Države, EU i ceo svet nas podržavaju u postizanju miroljubivog, konačnog i sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom. Spremni smo da nastavimo dijalog u Briselu, dodao je Tači.

On je ponovio zahtev za liberalizaciju viza za građane Kosova.

„Ispunili smo kriterijume, to je nepravda prema Kosovu. Nadam se da će Merkel i Makron dati dobre vesti o vizama, a ako se to ne dogodi, to će biti razočaranje, rekao je on.

Tači je saopštio da su na sastanku sa Mogerini diskutovali o regionalnom razvoju i o važnosti evropskih integracija svih zapadnobalkanskih država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari