Foto : www.president-ksgov.net

Naš celokupan put je bio zajednički, gradimo novo multietničko Kosovo, zapadnih vrednosti, ali na kraju krajeva, o Kosovu odlučuju izabrani predstavnici naroda, a to su poslanici“, izjavio je predsednik Kosova Hašim Tači je u intervjuu za RTK2 povodom inicijative pojedinih poslanika za povlačenje Zakona o specijalnom sudu.

On je istakao da „sve što ide regularnom procedurom, što je prema pravilima skupštine, što je prema ustavu i zakonima Kosova, i što je došlo od poslanika koji su izabrani voljom naroda, treba uzeti sa ozbiljnošću“.

Nije precizirao kada bi dijalog sa Beogradom mogao biti nastavljen, ali je rekao ko će u ovom procesu učestvovati.
Asocijacija opština sa srpskom većinom treba da se formira što je pre moguće, ocenjuje Tači.
„Sve što je u skladu sa ustavom i zakonima Kosova, to proizilazi i iz sporazuma postignutih u Briselu. Većina sporazuma je sprovedena, ostala su određena pitanja koja će se dalje sprovoditi“.
On očekuje da se krene sa radom na uspostavljanju ZSO u 2018. godini.

Na pitanje da li sarađuje sa predstavnicima Srpske liste iz koje je ranije saopšteno da su zamrzli razgovore sa njim, Tači odgovara:

„Sa predstavnicima Srpske liste se sastajem i razgovaram, sa njima i sa predsednicima opština sa srpskom većinom i imamo veoma dobru saradnju. Naravno da uvek ima prostora da se radi više“.
S obziom da su iz ministarstva za zajednice i povratak ovu godinu okarakterisali kao lošu kada se radi o procesu povratka, Dalibor Jevtić je pozvao sve institucije da se u taj proces uključe. Tači kaže da je o tome razgovarao sa ministrom.

„On je uradio odličan posao, maksimalno je angažovan na povratku raseljenih Srba, Crnogoraca, i ostalih. Ja i danas pozivam sve Srbe koji žele da se vrate na svoju imovinu, u svoje kuće, da se vrate. Kosovo je naša zemlja, treba da je izgradimo zajedno i ministar Jevtić je imao, ima i imaće stalnu institucionalnu podršku i ko god da je u pitanju imaće je“, rekao je Tači.

Formiranje Oružanih snaga Kosova će se dogoditi 2018. godine, tvrdi Tači i dodaje da se trenutno radi na implementaciji kriterijuma i standarda koje je postavio NATO i drugi međunarodni partneri.
Kosovo treba da zaključi proces demarakcije, radimo intenzivno i ja kao predsednik, vlada, skupština, komisije i političke partije kaže Tači.

„Nadam se da će u drugoj polovini januara ovo pitanje da se zatvori i da će Kosovo dobiti pravo na viznu liberalizaciju, pošto je to i uslov i Evropske unije. Da li pravedan uslov ili ne, to je diskutabilno pitanje“.
Vest koja je u poslednje vreme aktuelizovana je i stolica za Kosovo u Ujedinjenim nacijama, na pitanje da prokomentariše najave ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića da Moskva to neće dozvoliti Tači kaže:

„Ne bih želeo da se bavim srpskim ministrom, jer on često ne pogađa. Kosovo će postati deo Ujedinjenih nacija. Završni proces dijaloga Kosova i Srbije biće okončan prihvatljivim sporazumom za obe strane, koji će i međunarodna zajednica pozdraviti. Obe naše zemlje treba da donose odluke same za sebe. Postignuti sporazum treba da bude prihvatljiv za sve, sporazum koji garantuje mir, stabilnost, evropske integracije za obe zemlje, ali da to ne bude proces koji će učiniti da se osećaju loše, već poštujući volju obe zemlje“, kazao je Tači za RTK2.

Tači je siguran da će Kosovo biti član Uneska i Interpola, a kaže da će se uskoro kandidovati i za članstvo u Savetu Evrope, te smatra da će se sve „kretati progresivnim tokom, postepeno i koordinisano“ i navodi da se Kosovo konsoliduje na unutrašnjem i na međunarodnom polju.
Početak završne faze dijaloga između Beograda i Prištine je od vitalnog značaja za ceo Zapadni Balkan, bitan je za investicije i podršku koje dolaze iz međunarodne zajednice, Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država, ali i NATO-a, naveo je Tači i dodao da mir između Kosova i Srbije podrazumeva mir na celom Balkanu.

Ono što je prema njegovom mišljenju važno je što svi lideri Zapadnog Balkana imaju viziju integracije svojih zemalja u evropsku porodicu.

On je čestitao novogodišnje i božićne praznike svim građanima Kosova.

„Neka Nova godina bude godina uspeha, napretka, jedinstva, multietničnosti, nade, vere i boljeg života za svakog građanina i svaku porodicu“, poručio je predsednik Kosova na kraju intervjua.