Tači: Kosovo nije Sirija 1Foto: EPA/Tomas Kovacs

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas prilikom novogodišnjeg prijema
da Kosovo nije Sirija, da bi se oko njega angažovali svi globalni akteri, već je evropsko pitanje.

To je bio njegov komentar na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je Rusija spremna da se, ako bude potrebno, uključi u dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, prenosi Slobodna Evropa.

Ovo nije 1998. ili 1999. godini, kada je bilo potrebno angažovanje celog međunarodnog faktora, kao u Rambujeu, a nije ni period od 2005. do 2008, kada su se vodili pregovori o političkom statusu, kazao je Tači.

On je istakao da je Kosovo suverena i nezavisna zemlja koja sama donosi konačne odluke o dobrosusedskim odnosima.

Međutim, adresa koja olakšava i vodi dijalog je Brisel, dakle Evropska unija, čiji članovi želimo da postanemo i mi i Srbija. rekao je Tači.

On je ponovio da je u Vašingtonu zatražio da se Sjedinjene Države direktno uključe u dijalog, za šta je dobio saglasnost američke administracije, naglašavajući da je podrška te zemlje dijalogu i do sada postojala.

Želim da verujem da će Rusija, nakon okončanja ovog procesa, odigrati svoju ulogu tako što neće uložiti veto u Savetu bezbednosti na članstvo Kosova, rekao je Tači.

On je ponovio da dijalog ulazi u konačnu fazu, a da to podrazumeva ili recipročno priznanje Kosova i Srbije, ili okončanje procesa sa pravom Kosova da se učlani u UN.

Svaki sporazum Kosova i Srbije, kao dve suverene zemlje, moraju da priznaju i Evropska unija i UN, kao i oni koji trenutno ometaju naše članstvo u UN, istakao je Tači.

Tači je govorio i o peticiji veterana Oslobodilačke vojske Kosova, koja je u sredu sa više od 15.000 potpisa predata Skupštini, kojom se zahteva ili da se to pitanje vrati na nulu, ili da se uključe i zločini ostalih nacionalnih zajednica.

Ponovio je da je Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu „istorijska nepravda“ i objasnio da je formiran radi očuvanja partnerstva sa SAD, NATO i EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari