Foto: www.president-ksgov.net

Treba da se zajedno spremimo i da izgradimo nacionalni i politički konsenzus kako bismo uspešno zaključili završnu fazu procesa normalizacije odnosa između Kosova i Srbije“, rekao je Tači na okruglom stolu na temu „Budućnost dijaloga Kosovo – Srbija“ u Prištini.

Imamo pun konsenzus u vezi potrebe za dijalogom. Stoga, moja inicijativa je formiranje Grupe jedinstva kako bismo zajedno radili na zaključivanju ovog procesa, dodao je. Prema njegovim rečima, grupu bi činili predstavnici državnih institucija Kosova u kojima su zastupljene sve parlamentarne političke partije, predstavnici civilnog društva, akademija, mediji i bilo ko, ko smatra da može dati doprinos tom procesu.

„Naravno, ja sam tražio da u zaključnoj fazi tog procesa imamo i direktnu zastupljenost SAD. Koristi iz ovog stabilnog mira na Balkanu su i za ceo kontinent“, rekao je Tači.

On je ocenio da je dijalog jedini način da se reše sve nesuglasice, izbegne sukob i da se potvrdi posvećenost stabilnom miru na Kosovu i u regionu.

Prema rečima Tačija kosovske institucije treba da završe sve pripreme za završetak transformacije Bezbednosnih snaga Kosova u Oružane snage Kosova. „To će biti multietničke, profesionalne snage po NATO standardima, koje će doprineti miru na Kosovu, u regionu i svetu“, rekao je on.

Tači je istakao da je započeo osnivanje Komisije za istinu i pomirenje i da će promovisati unutrašnji dijalog na Kosovu, među svim zajednicama, kako bi se zaključilo poglavlje rata i sukoba i kako bi se otvorilo poglavlje mira, objavljeno je na sajtu predsednika Kosova.