Tači: Mirovni sporazum još nije na vidiku 1Foto: EPA-EFE/DARKO VOJINOVIC / POOL

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je, posle učešća na međunarodnoj konferenciji u Belorusiji, da postoji volja i Prištine i Beograda za nastavak dijaloga i finalizaciju sporazuma u bliskoj budućnosti.

On je ocenio da mirovni sporazum koji „definitivno podrazumeva uzajamno priznanje“ još nije na vidiku.

Tači je, kako prenosi RTK na srpskom jeziku, uveren da će se „obe strane angažovati da pronađu kreativno rešenje“ i ukazao na „odlučnost EU i posrednice Federike Mogerini“, kao i snažnu podršku SAD i svih zemalja EU“.

„Za sada smo daleko (od sporazuma), ali vidim mogućnost, vidim volju međunarodne zajednice da se pospeši ovaj proces. Na kraju krajeva, Kosovo i Srbija odlučuju o postizanju mirovnog sporazuma koji definitivno podrazumeva uzajamno priznanje“, rekao je Tači.

On je odbacio mogućnost etničkog prekrajanja granica i preseljenja stanovništva. „Ni pod kojim okolnostima neće biti granica po etničkoj osnovi, migracije stanovništva, problema i zabrinutosti. Nadam se i verujem da će mirovni sporazum Kosovo – Srbija doneti mir i stabilnost na čitavom Zapadnom Balkanu“, rekao je Tači.

On se zahvalio vlastima u Belorusiji što su mu omogućile učešće na međunarodnoj konferenciji koja „šalje poruke mira“.

Tači je rekao da je, osim s šefom diplomatije Belorusije, razgovarao i sa drugim ministrima spoljnih poslova o mogućnostima saradnje sa Kosovom, pitanju Interpola i liberalizaciji viza, naveo zajednički zaključak da je „dijalog jedini put“.

„Potrebno je da se, što je pre moguće, postigne sveobuhvatan sporazum Kosova i Srbije koji podrazumeva uzajamno priznanje i članstvo Kosova u UN“, ocenio je Tači.

Tači je, kako navodi RTK, pozdravio održavanje današnje sednice Skupštine Kosova na kojoj se raspravljalo o njegovom učešću u dijalogu sa Beogradom, rekavši da se samo debatom može izgraditi zdrava demokratija.

„Pozivam sve poslanike, svih političkih partija (na Kosovu), da izrade zajedničku platformu i zajedničku državnu agendu kako bi imali tim koji bi se sastojao i od opozicionih partija u dijalogu sa Srbijom. Ne treba da vodimo međusobne bitke, već treba da se suočimo sa Srbijom ujedinjeni, jer samo ujedinjeni možemo da pobedimo“, poručio je predsednik Kosova. on je ocenio kako danas, „kada se ceo svet udružuje u podršci dijalogu, Kosovo treba da preduzme svoje odgovornosti i da ne bojkotuje dijalog“.

„Oni koji ne sede za pregovaračkim stolom su uvek gubitnici. Mi smo sedeli u Rambujeu – pobedili smo, seli smo u Beču i pobedili smo, seli smo u Briselu 2013. ishod je bio dobar. Mislim da sada treba da se poveća odgovornost svakog poslanika i svakog političkog lidera, da gleda strateški državni interes, a ne izborni interes“, rekao je Tači.

On se, nadam se da će Skupština Kosova usaglasiti „zajedničku platformu i da će obezbediti većinu u parlamentu Kosova za nastavak procesa“. „Samo široka politička osnova je garant za budućnost“, citira RTK predsednika Kosova Hašima Tačija koji je poručio da je „budućnost Kosova u EU i NATO“, i sugerisao da se tom cilju „treba posvetiti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari