Tači nastoji da pojača pregovarački legitimitet 1Foto: FoNet/ AP

Kosovski predsednik Hašim Tači i dalje pokušava da dobije legitimitet za nastavak briselskih pregovora sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem tako što bi u Brisel sa sobom na naredne runde vodio i vladin tim za pregovore…

… u kojem se očekuje da ključnu ulogu ima Fatmir LJimaj, i uskoro se očekuje sazivanje nove sednice parlamenta na kojoj bi se glasalo o predloženom timu, saznaje Danas nezvanično od izvora iz Prištine. Naši sagovornici ističu da kosovska opozicija nije odustala od inicijative za donošenjem rezolucije kojom bi se Tačiju zabranilo da sa Vučićem razgovara o promenama granica, uprkos prethodnim propalim pokušajima i podsećaju da su opozicione partije uputile pismo posrednici u briselskom dijalogu i visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost Federiki Mogerini, u kojoj su naveli da ideja o razgraničenju ili razmeni teritorija između Kosova i Srbije nije prihvatljiva za opoziciju.

„Opozicija smatra da je usvajanje platforme za dijalog i imenovanje pregovaračkog tima, uz podršku dve trećine poslanika jedini put za nastavak pregovora. Imenovanje pregovaračkog tima koje ne bi podržala opozicija ne bi imalo značaja, jer bi to značilo da ne postoji politički i institucionalni konsenzus na Kosovu za vođenje dijaloga“, napominju naši izvori.

Predstavnici kosovske opozicije za Danas tvrde da za sada nema konkretnijih planova za organizovanje protesta briselskim pregovorima, osim ranijih najava iz redova Samoopredeljenja, „koje još nisu konkretizovane“.

Diplomatski izvori Danasa tvrde da je „imajući u vidu aktuelne okolnosti, Tači u prilično nezavidnom položaju na domaćem terenu“. U tom kontekstu, podsećaju na ovonedeljnu „mini-balkansku turneju“ kosovskog predsednika, u okviru koje je posetio Podgoricu i Skoplje, i sa sagovornicima pričao „najviše o eventualnim graničnim korekcijama između Kosova i Srbije, uveravajući ih da Kosovo, Makedonija i Crna Gora dele iste, evroatlantske vrednosti“. „Za razliku od sagovornika iz regiona koji su se mahom složili sa Tačijevim stavovima, njegovi kritičari na Kosovu veoma glasno i oštro izražavaju negodovanje idejama o korekciji granica, i stiče se utisak da neće lako odustati od toga“, smatraju diplomate.

Kako Danas nezvanično saznaje, nisu tačne tvrdnje da se Tači prekjuče iznenada u Tirani susreo sa albanskim premijerom Edijem Ramom. „Rama se tada nalazio u NJujorku, tako da se nije sastao sa Tačijem“, navode naši sagovornici.

Hašim Tači je juče novinarima u Prištini rekao da „nijedan sporazum Kosova i Srbije nema smisla i ne dolazi u obzir ako ne podrazumeva recipročno priznanje – sve ostalo je neprihvatljivo“. Komentarišući izjavu Aleksandra Vučića da još uvek nema rešenja za Kosovo, ali da se, kako je rekao, „Bogu moli da ga bude u narednih 10 ili 20 godina“ Tači je kazao da što se vremenskih okvira tiče, datum ne može da predvidi niko, preneo je Radio KiM na svom portalu.

EP usvojio preporuku za viznu liberalizaciju

Strazbur – Evropski parlament je juče većinom glasova potvrdio preporuku za liberalizaciju viznog režima sa Kosovom, što je podržalo 420 poslanika, 168 je bilo protiv, a 22 uzdržana, javio je FoNet. Poslanica Evropskog parlamenta i izvestiteljka za liberalizaciju viza za Kosovo u Evropskom parlamentu Tanja Fajon izjavila je da Kosovo u podjednakoj meri ispunjava sve kriterijume za „beli šengen“ kao Gruzija i Ukrajina. „Ovo nije konačno glasanje, ali je veoma važno. Kosovo ispunjava sve kriterijume i sada je red na nas. Građani Kosova to zaslužuju“, rekla je Fajon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari