Tači: Nećemo dozvoliti da se politički dijalog spusti na tehnički nivo 1Hašim Tači Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je danas da se neće dozvoliti da se proces dijaloga sa Srbijom spušta na tehnički nivo.

„Ni pod kojim uslovima ne smemo dozvoliti da se ovaj proces spušta na tehnički nivo“, kazao je on i dodao da na kraju dijaloga mora da se dogodi međusobno priznavanje, potpuno poštovanje teritorijalnog integriteta i potom rešavanje drugih pitanja.

On je nakon sastanka sa premijerom Kosova Avdulahom Hotijem izjavio da je vrlo važno da saradnja između institucija Kosova bude efikasna.

„U tom kontekstu bio je i sastanak sa premijerom Hotijem. Od presudnog je značaja da se ova saradnja između institucija odvija. Razgovarali smo o tome kako da što bolje prođemo situaciju sa COVID-19, što lakše i što je brže moguće“, rekao je Tači.

Tači je insistirao na tome da sa Srbijom postoje samo politička, a ne tehnička pitanja.

„Pozdravio sam imenovanje Skendera Hisenija (za koordinatora dijaloga). U interesu je da se ovaj dijalog odvija, jer samo dijalogom, susretima i dobrosusedstvom Kosovo može krenuti ka evropskoj perspektivi. Ali istovremeno moramo sačuvati svoj identitet“, kazao je kosovski premijer.

Premijer Avdulah Hoti izrazio je zadovoljstvo što je Skupština juče odobrila međunarodne sporazume.

„Očekujem da će narednih dana Skupština odobriti reviziju budžeta. Druga tema o kojoj smo razgovarali je dijalog sa Srbijom. Upoznao sam predsednika sa onim što se do sada dogodilo, od samita u Parizu do video konferencije i sastanka u Briselu. Potrudićemo se svi zajedno da dijalog ne spadne na tehnički nivo“, kazao je Hoti.

Hoti je dodao da Kosovo pokušava da se koordiniše sa međunarodnim partnerima.

„Mislim da je to vrlo dobar trenutak jer imamo pažnju ključnih zemalja u EU, ali i SAD. Verujem da se za nekoliko meseci to (sporazum) može zaključiti“, rekao je Hoti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari