"Tači nema ključnu ulogu u pregovorima, već parlament" 1Foto: N1

Parlament bi trebalo da ima ključnu ulogu u pregovorima između Kosova i Srbije, a ne predsednik Hašim Tači, istakli su predstavnici kosovskih opozicionih partija i pravnici na konferenciji „Dijalog izmedu Kosova i Srbije: Dug put do sporazuma“, održanoj danas u Prištini, prenosi Radio KiM.

Predsednik države treba da predstavlja jedinstvo naroda i on ne može da se meša u izvršnu vlast, jer je to posao Skupštine, objasnio je nekadašnji predsednik Ustavnog suda na Kosovu Enver Hasani.

Dodao je da u parlamentarnim evopskim zemljama ključnu ulogu ima parlament i da bi to trebalo da bude i u slučaju Kosova.

„Predsednik zemlje nema mandat da pregovara ili odlučuje o pitanjim koja imaju veze sa teritorijom i graničnim pitanjima i slično. Član 87. 3 italijanskog ustava čini jasnim da predsednik republike ima samo ratifikacionu snagu nakon što je dobio dozvolu parlamenta“, objasnio je Hasani.

U slučaju raspisivanja refernduma, koji je Tači više puta pominjao, Hasani naglašava da po Ustavu predsednik ne odlučuje o tome več najviši organ vlasti, odnosno parlament. „Parlament je taj koji stavlja pečat na sudbinu države“, naglasio je Hasani.

I profesor Ustavnog prava i nekadašnji ministar u vladi Ise Mustafe, Arsim Bajrami ističe da je Skupština Kosova vlasnik procesa i da ovo telo mora dati glavnu reč o završetku procesa sa Srbijom.

Bajrami je podsetio da je prilikom polaganja zakletve Tači obećao da će štititi kosovski Ustav i da sada toga mora da se pridržava.

„Kada dode do mirovnog sporazuma sa Srbijom, to će biti istorijski sporazum naravno, ali postoje i drugi akteri koji imaju odgovornost i predsednik, koga je predložila komisija, ima pravo, ali je odgovornost prema parlamentu koji ima pravo da odbije bilo koji dogovor koji postigne predsednik. Skupština je ta koja daje konačno odobrenje.“

Bajrami je, govoreći o mogućem referendumu na Kosovu, izrazio bojazan da bi on doživeo istu sudbinu kao i nedavni u Makedoniji.

Korekcija granica je, po mišljenju šefa parlamentarne grupe DSK Avdulaha Hotija pravac u koji niko ne sme da ide. On takođe smatra da glavnu ulogu u konačnom sporazumu treba da ima parlament koji bi usvojio platformu za pregovore.

„Verujemo da u konačni dogovor sa Srbijom treba da se uključi međusobno priznavanje i treba da budu u EU i UN, s tim što ne sme da se ugrozi jedinstveni karakter Kosova i Ustav“, reako je Hoti.

Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova ponovio je reči svoga šefa i premijera Kosova Ramuša Haradinaja da bi svaka promena granica dovela do sukoba.

Njegov kolega iz Samoopredeljenja Glauk Konjufca smatra da je premijer napravio grešku dajući mandat Hašim u Tačiju da vodi pregovore.

On je podsetio da je na snazi Rezolucija o tome ko ima pravo da pregovara. Taj dokument je, po njegovim rečima, od izuzetno vrednosti.

Svaki dokument koji usvoji Skupština je obavezujući, a predsednik to ne primenjuje, kaže Konjufca i dodaje da Taci ne sme da nastvi proces dijaloga Srbijom.

„Pitanje granice je ključno i najviše egzistencijalno pitanje za zemlju i to je ključ za državu, a da predsednik pregovara sa Vučićem bez Platforme u parlamentu, samo uz volju premijera što poništava njegov mandat“, naglasio je Konjufca.

Poslanik Socijlademokratske partije Dukadin Gorani smatra da je nejasno šta kosovski Albanci zapravo podržavaju kada je proces sa Srbijom u pitanju.

„Trenutna situacija prema tom procesu je postala dramatična. Veoma je teško da se racionalno razgovara kada imate tako dramatičnu situaciju. Treba da se završi dramatizacija situacije i da albanska strana da ponudu, ukoliko je proces pregovora neophodan, onda treba da postoji ponuda. Nije dovoljno samo reći da ste protiv nego bi trebalo reći šta podržavate i koja je vaša opcija“.

Gorani je istakao da je potrebno da parlament odluči o platformi za pregovore i da stvori tim za pregovore koje je do sada vodio predsednik Kosova Hašim Tači.

Konferenciju „Dijalog izmedu Kosova i Srbije: Dug put do sporazuma organizovala je Grupa za pravne i političke studije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari