Tači: Nema podele Kosova, nastavak dijaloga ove godine 1foto:www.president-ksgov.net

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da je dijalog jedini put za ostvarivanje ciljeva koje imaju Beograd i Priština, da veruje da će se dijalog nastaviti ove godine, i da će na kraju dijaloga Srbija priznati nezavisnost Kosova.

„Mi radimo na stvaranju što je moguće šire ekipe za dijalog. Verujem da će na kraju dijaloga Srbija priznati nezavisnost Kosova, ili da neće ometati Kosovo da se učlani u Ujedinjene nacije. U suprotnom, svaki drugi dijalog nema smisla“, rekao je Tači u intervjuu za Dojče vele.  

On je dodao da podele Kosova neće biti „ni po koju cenu“.

Tači je rekao da formiranje Zajednice srpskih opština „nepotrebno kasni“ iako je to ustavna i zakonska obaveza Kosova a da ga pitanje Specijalnog suda najmanje tangira, jer “Kosovo ima pametnija posla nego da kompletnu energiju troši samo na Specijalni sud”.

Upitan o ruskom uticaju, Tači je kazao da ga ima svuda gde ima i Srba.

Govoreći o ubistvu Ivanovića, Tači je rekao da je „Kosovu to najmanje trebalo“ i da je cilj onih koji su „smislili i izvršili“ ubistvo, bio da povrede „prestiž Kosova“ i da Kosovo predstave kao nestabilnu zemlju „krize i metaka, a ne stabilnosti i mira“ i zemlju koja nije u stanju da kontroliše sever.  
On je naveo da prve informacije koje je dobio dva dana posle ubistva, daju nadu da bi „uskoro mogla da se otkrije prava istina“.  

„Ovo je borba protiv kriminala, borba za rasvetljavanje jednog teškog ubistva jedne političke ličnosti – bez obzira na motiv: kriminalni, politički, mafijaški ili etnički – mada do sada nemamo informacije da ovo ubistvo ima etničku ili političku pozadinu… Želim da verujem da je ovo pojedinačni, izolovan slučaj, ali ne mogu da kažem da je to nešto što se dogodilo slučajno i da nije dobro isplanirano“, rekao je Tači.  

Dodao je da je Ivanović imao državljanstvo Srbije i da je „sam rekao da je najmanje probleme imao sa Albancima, a da je najveće probleme imao sa Srbima. Da mu oni prete“.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari