Tači: Odlazak Srba iz Bezbednosnih snaga je organizovani cilj 1Foto: EPA/Tomas Kovacs

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da se sa pojedinim srpskim pripadnicima Bezbednosnih snaga Kosova vode razgovori o njihovom povratku, te naglašava da niko neće moći da spreči formiranje Oružanih snaga Kosova.

U razgovoru za Radio Slobodna Evropa Tači je kazao da Kosovo investira u mir i dobrosusedske odnose i da je sada vreme za „pružanje ruke, a ne gledanje kroz cev“.

„Bezbednosne snage Kosova biće multietnička vojska prema NATO standardima, sveobuhvatna, u službi mira i stabilnosti. Biće vojska sa jasnom perspektivom i vizijom za članstvo u NATO. Biće odbrambena vojska kojoj će cilj takođe biti učešće u mirovnim međunarodnim misijama. One šalju poruku mira i ni pod kojim uslovima neće biti pretnja“, kazao je Tači.

Jedan broj srpskih pripadnika Bezbednosnih snaga Kosova iz gnjilanskog regiona prošle nedelje podneo je zahteve o povlačenju iz ovih snaga, a zbog, kako kažu, pretnji i pritisaka Srbije. Oni su se u poslednje vreme suočavali sa brojnim neprijatnim situacijama, napadima molotovljevim koktelima na njihovu imovinu, pritvaranjem na graničnim prelazima sa Srbijom te izjavama srpskih zvaničnika da im preti zatvor do deset godina zbog učešća u „stranim oružanim formacijama“.

Predsednik Kosova Hašim Tači kazao je da Bezbednosne snage Kosova vode unutrašnje razgovore sa srpskim pripadnicima o mogućnosti njihovog povratka u BSK i sprečavanju ove, kako kaže, ni malo prihvatljive pojave koja ne pomaže ojačavanju i daljem razvoju BSK i transformaciju u Oružne snage Kosova.

„Vidi se da se radi o organizovanom cilju. Sad za sad ne mogu da kažem da ima jasan politički motiv, ali visoki zvaničnici BSK slušaju mišljenja svakog pripadnika posebno, sa velikim razumevanjem da oni nastave posao, da igraju svoju ulogu za svoju zemlju. Na kraju krajeva, Kosovo je domovina svih njegovih građana. Ali, ono što mogu da kažem jeste da niko ni na Kosovu ni van Kosova neće moći da spreči pravo Kosova, kao nezavisne i suverene zemlje, da ima svoju vojsku. To je sada završen posao“, kazao je Tači.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u nedelju da je njegov stav da Srbi ne treba da učestvuju u tim snagama.

“Ako je pritisak to da kažemo ne bismo voleli da Srbin puca na Srbina, jer čemu ta vojska drugo da služi? Što, da neće da napadnu Albaniju ili Albance u Makedoniji ili Albance u Crnoj Gori? To jedino ima smisla ako bi krenuli protiv Srba i Srbije…Ako je to pritisak, vi to zovite kako hoćete… Da li ćemo da im dozvolimo i ćutimo i gledamo u nebo, a da nam ubijaju narod? Više puta sam rekao da Oluja, Bljesak, i sve druge zločinačke akcije protiv našeg naroda se neće ponavljati“, kazao je novinarima Vučić.

Tači pak na to odgovara da Kosovo investira u mir, u razumevanje i pomirenje i dobrosusedske odnose.

„Ne želim da komentarišem izjave koje govore o krvoproliću, ratu ili upiranju jednih u druge. Vreme je za pružanje ruke, a ne za gledanje kroz cev“, dodaje.

Kako je istakao, o izlasku Srba iz BSK-a informisane su korektno i detaljno međunarodne vlasti.

Ponavlja da Kosovo želi dobrosusedske odnose i postizanje konačnog sporazuma u Briselskom dijalogu koji bi pomogao obema zemljama.

„Ali ono što je veoma važno jeste da dok ne stignemo do tog trenutka, moramo da se ponašamo korektno jedni prema drugima, na miran način, da idemo progresivnim koracima i imamo razumevanja jedni prema drugima“, istakao je on.

„Ono sto je od suštinskog značaja jeste da ne iznenađujemo jedni druge“, dodao je.

On je naglasio da „ni jedno mišljenje, politička pozadina od bilo koga ili pretenzija da se vetom spreči formiranje Oružanih snaga Kosova neće uspeti“.

„To je odluka institucija suverene države kao što je Kosovo u partnerstvu sa NATO-om i Sjedinjenim Državama kao i ostalim partnerima. Biće to koordiniran proces evroatlantskih vrednosti i standarda“, zaključio je Tači.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari