Tači 9. novembra prvi put pred sudom za zločine OVK u Hagu 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Bivši zapovednik OVK Hašim Tači, optužen za zločine protiv čovečnosti na Kosovu i u Albaniji 1998-99, biće u ponedeljak, 9. novembra, prvi put izveden pred sudiju suda za zločine OVK u Hagu, saopštio je danas taj sud.

Tači (51) je, po saopštenju suda, juče uhapšen na Kosovu i potom prebačen u sudski pritvor u Sheveningenu.

Tokom prvog pojavljivanja pred sudom, zakazanog za 15 sati, sudija za prethodni postupak će Tačiju pročitati optužnicu i pitati ga da li želi da se izjasni o krivici.

Po pravilima suda, optuženi ima rok od 30 dana od prvog pojavljivanja da se o krivici izjasni.

U 10 tačaka, Tači je optužen za za ubistva, nasilni nestanak osoba, progon i mučenje. Ta krivična dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i ratni zločini.

„Na više lokacija širom Kosova, kao i u Kukešu i Cahanu u severnoj Albaniji, pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) izvršili su krivična dela iz optužnice nad stotinama civila i lica koji nisu učestvovala u neprijateljstvima“, piše u optužnici.

Sud navodi da su „žrtve bile lica za koja se podozrevalo da ne podržavaju OVK i kasnije privremenu vladu Kosova“.

To su bili: „Srbi, Romi i Aškalije; katolici; civili za koje se verovalo da saradjuju sa srpskim vlastima ili da komuniciraju sa Srbima; Albanci koji su podržavali Demokratsku savez Kosova ili bili povezani sa tom strankom, kao i sa drugim strankama za koje se smatralo da su protiv OVK“.

Žrtve su, po optužnici, bili i „Albanci koji se nisu pridružili OVK ili nisu podržavali OVK i lica koja su na osnovu svog trenutnog ili bivšeg zaposlenja važili za protivnike OVK“.

Tačiju se, kao učesniku u udruženom zločinačkom poduhvatu, na teret stavljaju zločini nad najmanje 407 zarobljenika u 34 pritvora OVK i najmanje 98 ubistava.

Zajedno sa Tačijem, optuženi su Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići, bivši oficiri Glavnog štaba OVK, koji su takođe smešteni u sudski pritvor u Sheveningenu.

„Potvrđena optužnica navodi da su Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići individualno krivično odgovorni po raznim oblicima krivične odgovornosti za krivična dela iz optužnice koja su izvršena u kontekstu oružanog sukoba nemedjunarodnog karaktera na Kosovu i koja su činila deo raširenog i sistematskog napada na lica za koja se smatralo da su protivnici OVK“, piše u saopštenju suda.

U ponedeljak u 11 sati će pred sudiju prvi put biti izveden i Krasnići.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portarol.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili članovi udruženog zločinačkog poduhvata, zajedno sa brojnim drugim oficirima i pripadnicima OVK, te članovima privremene vlade Kosova, od kojih su u optužnici imenovani Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sulejman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Cilj tog zločinačkog udruženja, po optužnici, bio je „postizanje i primena potpune kontrole nad celim Kosovom sredstvima koja su uključivala nezakonito zastrašivanje, zlostavljanje, podvrgavanje nasilju i uklanjanje onih koje su smatrali protivnicima“.

Postizanje tog cilja podrazumevalo je zločine, a Tači i ostali članovi zločinačkog udruženja delili su nameru da zlodela budu počinjena.

„Članovi udruženog zločinačkog poduhvata sproveli su sveobuhvatne ili sistematske napade na civilno stanovništvo, koje su smatrali protivničkim, na Kosovu i područjima severne Albanije, najkasnije od marta 1998. do septembra 1999“, piše u optužnici.

Optuženi i njihovi saučesnici „aktivno su protivnike identifikovali i uzimali za metu, otimali, ispitivali i zlostavljali. Najkasnije od aprila 1998… pripadnici OVK su držali lokacije na kojima su stotine protivnika bile pritvorene, zlostavljane i/ili ubijane“, piše u optužnici.

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići ne samo da su „izdavali naređenja“ o tretmanu protivnika OVK, nego su i „lično učestvovali u postupanju (prema njima) na terenu“ odnosno u „zastrašivanju, ispitivanju, maltretiranju i pritvaranju“.

Sa svojih visokih položaja, optuženi su pripremali i sprovodili planove za ostvarenje cilja zločinačkog udruženja i učestvovali u „omogućavanju, prihvatanju, ohrabrivanju i pomaganju zločina“, piše u optužnici.

Iako su za zločine znali, propustili su da sprovedu istragu i kazne počinioce.

U više opština na Kosovu, kao i u regionima Kukeša i Hasa u Albaniji, optuženi su, sa drugim članovima zločinačkog udruženja, sproveli „kampanju progona“ svih koje su smatrali protivnicima na „političkoj ili etničkoj osnovi“.

Pripadnici OVK su, po optužnici, protivnike nezakonito hapsili i pritvarali pod neljudskim uslovima, prebijali ih i mučili, zlostavljali fizički i psihički i ubijali.

Takvi nezakoniti pritvori postojali su u Likovcu, Jablanici, Lapušniku, Drenovcu, Mališevu, Bajgori, Lapaštici, Zlašu i Klečki, Prištini, Prizrenu, Uroševcu, Gnjilanu, Suvoj Reci, Vitini i Novom Brdu na Kosovu, kao i u Cahanu i Kukešu u Albaniji.

U optužnici piše da su pritvorenici, većinom Albanci, stalno prebijani, vredjani i na razne načine maltretirani. Neki su „sečeni noževima“ i ranjavani hicima, a neki podvrgavani „simulaciji davljenja“.

Jednom pritvoreniku su „vađeni zubi klještima“, a drugi je „kada je zatražio vodu, bio prinudjen da popije razredjivač“. Dvojica pritvornika su bili naterani da sekusalno opšte pred ostalima.

Ubistva pritvorenih i otetih, po optužnici, pripadnici OVK počinili su u Likovcu, Jablanici, Lapušniku, Drenovcu, Mališevu, Bajgori, Lapaštici, Podujevu, Zlašu, Klečki, Prizrenu i Orahovcu na Kosovu i u Kukešu u Albaniji.

Sva imena pritvorenih i žrtava u objavljenoj optužnici su redigovana da bi se zaštitio njihov identitet. Na spisku poprišta ubistava u optužnici, najviše žrtava – 24, pronadjeno je na lokaciji Volujak kod Kline, na kojoj su, kako se veruje, pripadnici OVK 1998. streljali otete Srbe.

Redigovana verzija optužnice objavljena je pošto su sinoć Tači, Veselji i Seljimi smešteni u sudski pritvoru u Sheveningenu. Iako su oni tvrdili da su se dobrovoljno predali, sud je saopštio da su „uhapšeni“.

Krasnići je prekjuče bio uhapšen u Prištini i prebačen u Hag.

Veselji i Seljimi će se, takođe, ubrzo naći pred sudijom. Optuženi imaju rok od 30 dana od prvog pojavljivanja u sudu da se izjasne o krivici.

Optužnicu protiv Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija, tužilac Džek Smit podneo je krajem aprila, a stupila je na snagu 26. oktobra kada ju je potvrdio sudija.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova: Imamo plan za sprečavanje bilo kakvih incidenata

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Agim Veljiu rekao je danas da postoje planovi za sprečavanje eventualnih incidenata nakon potvrđivanja optužnica za ratne zločine protiv bivšeg predsednika Hašima Tačija, bivših predsednika Skupštine Jakupa Krasnićija i Kadrija Veseljija, kao i šefa poslaničke grupe Samoopredelenja Redžepa Selimija.

Prema njegovim rečima, u te planove uključene su i mere na zaštiti područja sa mešovitim stanovništvom u slučaju bilo kog mogućeg incidenta i taj plan sadrži sve moguće scenarije, dok je policija povećala nivo gotovosti.

On je podvukao da su spremni za saradnju sa Specijalnim tužilaštvom i da je odazivanje optuženih sudskom pozivu „dokaz politike i ideala rata OVK“.

Čudan pretres Tačijeve kuće

Advokat Dastid Palaska, koji je najavio je da će biti branilac bivšeg kosovskog predsednika Hašima Tačija, rekao je danas da je veoma čudno što se pretres Tačijeve kuće obavlja nakon potvrđivanja optužnice, prenosi Gazeta ekspres.

Palaska je ocenio da to može da znači i da tužilaštvo još traži dokaze kojima bi potkrepili optužnicu, koja je u četvrtak potvrđena. „Pretres njegove kuću je završen. Bez potcenjivanja te činjenice, u proceduralnom i logičkom smislu ostaje nejasno zašto je pretres izvršen nakon potvrđivanja optužnice. Čini se da tužilaštvo još traži dokaze koji bi potkrepili optužnicu“, izjavio je Palaska, navodi Kosovo onlajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari