Tači pisao Trampu: Spremni smo za kompromise sa Srbijom 1Hašim Tači Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsednik Kosova Hašim Tači poručio je predsedniku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donaldu Trampu da je spreman za kompromise sa Srbijom u cilju postizanja pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa.

U pismu, koja objavljuje koha.net kosovski predsednik odgovara na pismo američkog predsednika iz decembra prošle godine i obavezuje se da će izvršiti svoje obaveze i apelovati kod građana Kosova da govore jednim glasom tokom razgovora, u miru i da se uzdrže od delovanja koje bi učinilo teško mogućim postizanje sporazuma.

U pismu Tači ističe da je spreman i voljan da na potrebne kompromise kako bi se postigao sveobuhvatan i balansiran sporazum koji bi obuhvatio sva otvorena pitanja i okončao vekovni sukob sa Srbijom.

„Postignuti sporazum ne bi bio privremeni mir ili zamrznuti sukob. Mi se trudimo da izađemo iz ovog kruga i postignemo stalni sporazum kojim će obe strane priznati jedna drugu i da se odreknemo sukoba i da se Kosovo učlani u UN“ kaže se u pismu predsednika Tačija.

Kosovski predsednik ističe da postizanje takvog sporazum zahteva maksimalno angažovanje obeju strana.

U pismu američkom predsedniku Tači je naveo da se raduje tesnoj saardnji sa predsednikom Trampom i mnogim prijateljima u SAD u razvoju ove diplomatske inicijative.

„I kako ste širokogrudo sugerisali nema boljeg načina na koji bismo proslavili naš uspeh nego da pratimo vaše liderstvo i da vam se pridružimo u Beloj kući, gde se mir i istorija stvaraju zajedno“, navodi se u pismu Tačija.

Tači je pozvao američkog predsednika da poseti Kosovo, „da se susretne sa najameričkijim narodom i Amerikancima koji služe na Kosovu i da bude svedok zajedničkog uspeha u izgradnji multietničkog Kosova opredeljenog za mir, slobodu i pravdu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari