Tači: Posle potpisivanja sporazuma sa Srbijom otvorićemo ambasadu u Moskvi 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da će nakon potpisivanja sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom, Kosovo otvoriti ambasadu u Rusiji.

U intervjuu za bečki Kurir, Tači je rekao da sporazum sa Srbijom bez priznanja Kosova i članstva u UN „ne bi imao smisla“.

„Radim na tome da obezbedimo Kosovu stolicu u UN i da bude priznato na globalnom nivou. Imamo veliku podršku SAD, posebno od Donalda Trampa ali i prihvatanje od Rusije, ako imamo sveobuhvatan sporazum. To je u prošlosti nedostajalo. Sada je povoljan trenutak na međunarodnom planu. Ako je sporazum prihvatljiv za EU, SAD i Rusiju, to bi značilo globalnu podršku“, kazao je Tači.

Navodeći da je sporazum Srbije i Kosova „apsolutno neophodan“, Tači je ocenio da je postizanje takvog sporazuma „teško ali ne i nemoguće“.

„Nikada više ne treba da bude rata između Albanaca i Srba. Mi želimo da postignemo sveobuhvatni sporazum. U celom regionu treba da prevlada mir. Mi želimo sveobuhvatni, a ne privremeni sporazum“, kazao je kosovski predsednik.

Govoreći o taksi od 100 odsto koju su prištinske vlasti uvele na uvoz proizvoda iz Srbije i Bosne i Hercegovine, Tači je rekao da je Kosovo „na ovaj ili onaj način bilo prinuđeno da preduzme mere“.

„Učinićemo sve da se dijalog ne otežava, ali Srbija ne sme da postavlja uslove za nastavak dijaloga. Verujem da će blokada biti ubrzo okončana“, kazao je Tači i izrazio nadu da će se vrlo brzo naći rešenje za nastavak dijaloga i da će biti usvojen sporazum koji će kako je rekao, biti prihvatljiv za obe strane i za međunarodnu zajednicu.

Predsednik Kosova Hašim Tači ocenio je danas, povodom 13. godišnjice smrti prvog kosovskog predsednika Ibrahime Rugove, da je Rugova bio „jedan od arhitekata pluralizma na Kosovu i čovek dijaloga i angažovanja za jedinstvo“.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika Kosova, Tači je u Prištini položio venac na grob osnivača Demokratskog saveza Kosova i prvog kosovskog predsednika.

„Ibrahim Rugova je bio čoveka dijaloga, pregovora, unutrašnjih sporazuma, ali i sporazuma na međunarodnom nivou, ujedinjujućih angažovanja, maksimalnih napora za slobodu i nezavisnost Kosova. Danas odajem najviše državne počasti kao predsednik zemlje i kao njegov saradnik. Čast i poštovanje“, rekao je kosovski predsednik.

Ibrahim Rugova rodjen je 1944. godine u blizini Istoka. Od decembra 1989. je bio na čelu Demokratskog saveza Kosova (DSK) a bio je u dva navrata predsednik samoproglašenog Kosova, od 1992. do 2000. i od 2002. do 2006. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari