Tači: Pre 21 godinu u Račku izvršen zločin, najveći posle Srebrenice 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsednik Kosova Hašim Tači je danas ocenio da je „masakr u Račku, izvršen pre tačno 21 godinu, najveći zločin posle Srebrenice u posleratnoj Evropi“.

„Pogubljeno je više od 40 albanskih civila, od 13 do 82 godine. Ovaj genocidni čin izazvao je neviđeni revolt na nacionalnoj i međunarodnoj sceni „, dodao je kosovski predsednik na komemoraciji povodom događa u Račku.

Prema njegovim rečima, posle Račka „etničko čišćenje, masakri, genocid niko nije mogao sakriti“, kao „što nije bilo moguće sakriti i preko 13 hiljada ubijenih albanskih civila, preko 20 hiljada Albanki koje su silovane, oko milion Albanaca koji su proterani sa Kosova, oko 400 izvrđenih masakra, a oko 1 300 dece ubijeno po nalogu države Srbije“.

Posebnu zahvalnost Tači je izrekao za ambasadora Vilijema Vokera, koji je, kako je rekao „nikada nije ostavio na miru, čak ni kad nas međunarodni zvaničnici nisu posetili“.

„Ambasador Voker održao je živu međunarodnu svest o masakru koji je počinila srpska država na Kosovu“, kazao je Tači.

Tači je rekao i da je vreme da svi bez oklevanja kažu istinu i da se „počinioci ovih zločina na Kosovu nađu pred lice pravde“.

Lider pokreta Samoopredelenje, Aljbin Kurti je, u Račku, rekao da je „masakr potresao Kosovo ali i svest međunarodne zajednice, što je dovelo do vojne intervencije NATO-a“.

„Već dvadeset jedna godina nema pravde za porodice i to poricanje pravde predstavlja nastavak zločina prema našim građanima, našem narodu, našoj državi“, kazao je Kurti i dodao da je „obaveza domaćih institucija i međunarodnih partnera da pojačaju pritisak na Srbiju kako bi se izvršioci ovog zločina protiv čovečnosti našli pred lice pravde“.

Voker: I u drugim delovima Kosova dogodili su se masakri kao u Račku

Bivši šef Verifikacione misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju na Kosovo, ambasador Vilijem Voker (84) je danas, u selu Račak, rekao da je i „u drugim mestima na Kosovu bilo masakra kao što je Račku to bilo pre 21 godinu“.

„Ja sam upoznat s masakrom u Račku, ali bilo je desetina i stotina drugih masakra, i nadam se da će se kosovski ljudi sećati tih masakra, jer se sećaju masakra u Račku: šta se ovde dogodilo i šta se dogodilo s drugim zločinima tokom rata na Kosovu“, rekao je on novinarima.

„Kada dođem ovde, stvarno se sećam dana kada sam ovde bio 1999. godine i to mi vraća veoma loša sećanja, ali, kad sam video decu, porodice i seljane – pogledajte kako se ponašaju prema meni, kako da ne budem i srećan što sam došao u Račak“, kazao je Voker.

Voker je 15 januara 1999. godine, pošto je posetio Račak kao šef Kosovske verifikacione misije OEBS, rekao da se tu desio zločin protiv čovečnosti i optužio srpsku policiju i vojne snage.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari