Tači: Puna podrška građana za vojsku 1Foto: www.president-ksgov.net

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da ima punu podršku građana Kosova, uključujući manjinske zajednice, za transformaciju Bezbednosnih snaga, a da se protivljenje međunarodne zajednice odnosi samo na način transformacije, piše danas prištinski dnevnik Koha.

Naš zajednički cilj sa SAD i NATO je formiranje oružanih snaga. Naravno, ima različitih mišljenja o tome da li je potrebno menjati zakon ili usvojiti ustavne amandmane, a mi želimo amandmane i nećemo biti talac raspoloženju Beograda, rekao je Tači na svečanosti povodom nedelje žena u Prištini.

On je dodao da Priština nije prihvatila Ahtisarijev plan i nije usvojila ustav da bi im bio blokiran napredak ili da bi neko mogao da ima pravo veta na bezbednost i budućnost Kosova.

Niko nema pravo veta na bezbednost Kosova, zaključio je Tači.

Formiranje ZSO ove godine

Ambasadori SAD i Velike Britanije, Greg Delavi i Ruari Okonel, izjavili su u ponedeljak da će Zajednica srpskih opština biti formirana ove godine, prenosi danas prištinski dnevnik Zeri.

Govoreći na skupu u organizaciji Fondacije za otvoreno društvo Kosova, Delavi i Okonel su rekli da će Zajednica biti važna za integraciju sistema zdravstvene zaštite i obrazovanja i za jačane suvereniteta Kosova.

Oni su ocenili da će Zajednica biti formirana u skladu sa ustavom Kosova, ali da bi trebalo još raditi na statutu Zajednice i da je zbog toga važno da se predstavnici Srba vrate u institucije Kosova. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari