Tači se večeras obraća povodom predloga optužnice za ratne zločine 1Hašim Tači Foto: EPA/TOMAS KOVACS

Predsednik Kosova Hašim Tači najavio je da će se večeras u 20 časova obratiti građanima povodom predloga Specijalizovanog tužilaštva u Hagu da se protiv njega i lidera Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija podigne optužnica za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu saopštilo je da je Specijalizovanim većima Kosova podnelo na razmatranje optužnicu u deset tačaka kojima se Hašim Tači, Kadri Veselji i druga lica terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina tokom sukoba na Kosovu, uključujući ubistvo, prisilno odvođenje lica, progon i mučenje.

Kako smatraju poznavaoci ustavnog prava i Ustava Kosova, Tači nije dužan da podnese ostavku na mesto predsednika sve dotle optužnica protiv njega ne bude potvrđena od strane sudije prethodnog postupka Specijalnog suda.

Ako se to desi, on je dužan da odmah podnese ostavku jer je Ustavom Kosova predviđeno da funkciju predsednika ne može da obavlja lice koje je optuženo za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

U slučaju ostavke predsednika, na toj funkciji ga zamenjuje predsednik Skupštine Kosova.

Na Kosovu ima različitih mišljenja ocena treba li Tači odmah da podnese ostavku i da se sa optužbama Specijalnog suda protiv njega suoči kao običan građanin ili da, ukoliko to ne učini, „nanese veliku štetu Kosovu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari