Predsednik Kosova Hašim Tači u intervijuu za TV Klan Kosova ocenio je da je formiranje Specijalnog suda za pretpostavljene zločine bivših visokih oficira Oslobodilačke vojske Kosova „istorijska nepravda prema Kosovu i OVK“.

„Realno ono što sam mislio 2015. mislim i danas. Specijalni sud je istorijska nepravda prema Kosovu i OVK“, rekao je kosovski predsednik. On smatra da nije pogrešio što je pre godinu i po dana prihvatio formiranje suda, pošto je to bila prinuda od strane međunarodne zajednice jer bi u suprotnom bile preduzete drastične mere prema Kosovu.

„Nema suda koji može da ozledi niti da uvredi moj rat za slobodu i nezavisnost zemlje. To je bila međunarodna prinuda i drugo obećanje međunarodne zajednice da će Kosovo ići ka što bržem formiranju Vojske Kosova, ka liberalizaciji viza, učlanjenja u UNESCO, INTERPOL i predaji zahteva za učlanjenje u Savet Evrope“, kazao je Tači.

Međutim, Tači je istakao da ta obećanja nisu ispunjena.

„Treba kazniti one koji su izvršili ratne zločine ne jedan narod, organizaciju ili jedan rat“, ocenio je Tači i upitao ako se radi o pitanju pojedinaca, zašto tako niije bilo kada su u pitanju Hrvatska i Bosna i Hercegovina.

Prema njegovim rečima, dužnost je predsednika Kosova da ne blokira ni jednu incijativu kao što je bila i inicijativa 43 poslanika za stavljanje van snage Zakona o specijalnom sudu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari