Tači: Specijalni sud nametnut, neće doneti pravdu 1Foto: EPA/Tomas Kovacs

Predsednik Kosova Hašim Tači ponovo je osporio Specijalni sud za ratne zločine počinjene na Kosovu i rekao da je taj sud formiran pod pritiskom međunarodne zajednice i da neće dovesti do jačanja osećaja pravde za žrtve rata, prenosi N1.

Tači je u godišnjem govoru pripadnicima Bezbednosnih snaga Kosova, poručio da Kosovo treba da ima pun zaštitni kapacitet i modernu vojsku koja će doprineti miru i stabilnosti u regionu i svetu.

On je rekao da se formiranje vojske vrši u koordinaciji sa NATO i međunarodnim partnerima.

U osvrtu na pitanje formiranja Specijalnog suda za Kosovo, Tači je rekao da ne veruje da će taj sud postići proklamovanu pravdu.

„Međunarodna zajednica je nametnula formiranje Specijalnog suda. Naše institucije su prihvatile jer u suprotnom ne bismo imali snage da sprečimo formiranje drugog međunaordnog suda, pod okriljem UN. U to vreme smo glasali kako bismo sačuvali partnerstvo sa SAD, EU i NATO”, rekao je Tači.

On je istakao da Specijalni sud neće moći da postigne ono što proklamuje – jačanje osećaja pravde za žrtve rata.

“Kada bi bilo pravde o kojoj govori međunarodni faktor, 100 takvih specijalnih sudova bi trebalo da se formiraju samo za zločine koje je Miloševićeva Srbija učinila u zemljama Balkana, a i ovde na Kosovu”, rekao je Tači.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari