Tači: Sporazum između Kosova i Srbije na referendum 1foto:www.president-ksgov.net

Građani će dobiti priliku da se o konačnom sporazumu između Kosova i Srbije
izjasne na referendumu, rekao je predsednik Kosova Hašim Tači u intervjuu Radio Kosovu.

Ovaj sporazum morao bi da bude u direktnoj volji građana. U nastavku dijaloga direktno će učestvovati i Sjedinjene Američke Države, poručio je predsednik Kosova Hašim Tači u intervjuu Radiju Kosovo.

Poruku o mogućem referendumu izneo je u javnost samo nekoliko sati nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i visokom predstavnicom za spoljnu politiku i bezbednost, Federikom Mogerini u Briselu.

„Želeo bih da naglasim da ću ovaj put, pošto se radi o konačnom sporazumu između Kosova i Srbije, kao predsednik zemlje predložiti da konačni sporazum, osim odobrenja od strane sveobuhvatnog tima ili i od strane konsultativnog tima koji će biti formiran jednim širokim spektrom političkih stranaka, civilnog društva, medija, verskih zajednica – stvoriti i priliku da građani Kosova odobre i izjasne se o tom sporazumu kroz referendumski proces“, kaže Tači.

„Budući konačni sporazum za normalizaciju odnosa i pomirenje, koji otvara sigurnu perspektivu Kosova u okviru UN, EU i NATO, morao bi, smatram, da bude u direktnoj volji građana kroz referendum,“ rekao je Tači.

Najavljuje i, kako kaže, „direktno učešće“ Sjedinjenih Američkih Država u nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

„Samo njihovo direktno učešće predstavlja snažnu garanciju za preduzimanje koraka i brzih odluka, pravih, održivih i funkcionalnih,“ ocenio je on. Tači je u ponovio da se radi o novoj fazi dijaloga između Beograda i Prištine, a da će konačni sporazum okončati neprijateljstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari