Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je juče da je „Kosovo spremno za razgovore o tehničkim pitanjima sa Srbijom, bez razgovora o statusu i teritorijalnom integritetu“. Izvori Danasa u vladi Kosova tvrde da će Priština vrlo brzo pripremiti tim za pregovore o takozvanim tehničkim temama, dok se za formiranje političkog tima iščekuje ishod političke turbulencije u Beogradu – da li će se završiti vanrednim parlamentarnim izborima.


Nova vlada, za koju je Tači rekao da je „najbolja u istoriji Kosova“, održala je juče u Prištini prvu sednicu. On je tom prilikom poručio da je prethodna vlada, čiji je takođe bio predsednik, „poznata kao vlada nezavisnosti, a ova će biti poznata po evropskim integracijama“. Ipak, njen program će biti predstavljen na narednoj sednici.

U novoj Tačijevoj vladi su Demokratska partija Kosova, Alijansa novo Kosovo, Samostalna liberalna stranka, grupa „Ibrahim Rugova“ i partije manjinskih zajednica. Za zamenike premijera izabrani su ministar pravde Hajredin Kuči (DPK), ministar za trgovinu i industriju Mimoza Kusari (ANK), Bujar Bukoši (grupa „Ibrahim Rugova“), Edita Tahiri (DPK) i ministar za lokalnu samoupravu Slobodan Petrović (SLS).

Novi ministar spoljnih poslova je Enver Hodžaj (DPK). U vladi, u kojoj je Zapad želeo da vidi „profesionalce čistih ruku“, ministarstvo bezbednosnih snaga dobio je Agim Čeku, dok je Bajram Redžepi zadržao resor policije. Osim Ministarstva za lokalnu samoupravu, SLS ima još dva resora: Nenad Rašić je ostao na čelu Ministarstva za rad i socijalna pitanja, a Radojica Tomić će voditi Ministarstvo za zajednice i povratak. Ova stanka bi iduće nedelje trebalo da dobije i tri zamenika ministra, među kojima će biti i unutrašnji poslovi.

Novoizabrani predsednik Kosova Bedžet Pacoli podneo je ostavku na mesto predsednika stranke ANK, zbog toga što kosovski Ustav ne dozvoljava da predsednik „države“ istovremeno obavlja drugu funkciju, stranačku ili u institucijama. Još nije odlučeno ko će Pacolija zameniti na čelu stranke i o tome će se odlučivati narednih dana, rečeno je Danasu u sedištu ANK.

Zanijer: Euleks najpogodniji za istragu

Šef Unmika Lamberto Zanijer izjavio je juče u razgovoru sa Oliverom Ivanovićem, državnim sekretarom Ministarstva za KiM, da bi „Euleks, zbog operativnih mogućnosti mogao da pruži više nego kada bi se stvaralo novo telo za istragu navoda iz izveštaja specijalnog izvestioca SE Dika Martija ili radilo na proširenju ovlašćenja za međunarodni sud u Hagu“. Na sastanku u kancelariji Ministarstva za KiM u Kosovskoj Mitrovici, Zanijer i Ivanović složili su se da „UN moraju da prate dešavanja u vezi s Martijevim izveštajem“, saopšteno je iz Ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari