Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je da kosovska vlada ostaje privržena odluci o zabrani ulaska na Kosovo visokih srpskih predstavnika koji ne poštuju novi ustavni red.

– To je samo početak – rekao je Tači za prištinske medije, komentarišući odluku o zabrani posete srpskog ministra za Kosovo Gorana Bogdanovića.

On je istakao da će se na Kosovu poštovati zakonitosti.

– Srbija treba da zaboravi Kosovo – naglasio je Tači.

Povodom te zabrane, prištinski mediji navode i da je Brisel sugerisao kosovskim vlastima da ne dozvole posetu ministra Bogdanovića. Taj potez se vezuje za ponašanje ministra inostranih poslova Srbije Vuka Jeremića prema predstavniku Evropske unije u Srbiji Piteru Sorensenu, navode mediji.

Dodaje se da je ponašanje Jeremića podstaklo EU da ohrabri kosovske institucije da spreče ministra Bogdanovića da uđe na Kosovo. Jedan evropski zvaničnik je rekao da je „Brisel poručio svojoj misiji na Kosovu, Euleksu, da zajedno sa prištinskim vlastima zaustave ovu posetu, kao znak nezadovoljstva zbog ponašanja prema predstavniku (visokog predstavnika EU), Havijera Solane u Beogradu“ istakli su prištinski mediji.

Visoki predstavnici policije Kosova rekli su da će sprovoditi svaku odluku vlade Kosova o zabrani ulaska visokih zvaničnika Srbije na teritoriju Kosova.

Generalni direktor policije Kosova Šeremet Ahmeti je rekao za dnevnik Koha Ditore da se „ista mera: zaustavljanje ili hapšenje, može primeniti i za predsednika Srbije Borisa Tadića ako pokuša da uđe na Kosovo“.

– Svi oni koji posećuju Kosovo, ne kao obični građani, treba da imaju saglasnost vlade Kosova. Mi ćemo preduzeti mere koje su predviđene zakonom u svim okolnostima – rekao je Ahmeti.

Zvanična Priština je postavila uslov da svaki zvaničnik koji želi da poseti Kosovo treba da poštuje institucije i zakone Kosova. Koha Ditore navodi da je vlada Kosova naredila policiji da zabrani ulazak na Kosovo ministra Bogdanovića i da ga, u slučaju njegovog odbijanja da to učini, uhapsi jer „nije objasnio cilj posete“.

Zaoštravanje odnosa

Gračanica – Predsednica izvršnog odbora Srpskog nacionalnog veća Rada Trajkovićje juče ocenila da je poslednja izjave Hašima Tačija „najdirektnije u funkciji zaoštravanja odnosa Srba i Albanaca na Kosova“. Komentarišući izjavu kosovskog premijera povodom namere njegove vlade da ulazak na Kosovo zabrani srpskim političarima koji ne priznaju novi ustavni poredak, Trajkovićeva je za FoNet rekla da „Tači ne shvata realnu situaciju da je Unmik još u svom mandatu i ima vlast na teritoriji Kosova“. Ona je pozvala Srbe u kosovskoj vladi i drugim institucijama da reaguju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari