Tači traži albanske pasoše za građane Kosova 1

Kosovski predsednik Hašim Tači ne kritikovao je EU i tvrdi da se prema Kosovu ponaša sramotno i diskriminatorski.

Tači je ponovio da će se u završnu fazu dijaloga Beograda i Prištine uključiti i SAD.

„Još jednom ponavljam da je stav Evropske unije apsurdan i sramotan u odnosu na građane Kosova i kosovske institucije. Nismo tražili ni manje ni više nego da budemo tretirani kao druge zemlje regiona, a ne duple standarde“, ističe Tači.

Tvrdi da je Priština ispunila kriterijume za dobijanje vizne liberalizacije i dodaje da je još ostala samo ratifikacija sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom.

U Prištini su kaže svesni da bez ratifikacije tog sporazuma nema ni vizne liberalizacije i istovremeno napominje da je taj zahtev „više od uslova“ i „politička zamka Evropske komisije“.
„To je i moja poruka građanima Kosova i kosovskim institucijama. Imajući to u vidu moramo što pre ratifikovati taj sporazum o demarkaciji u parlamentu, ali se ni tada ništa neće promeniti dok je ovaj sastav Evropske komisije“, poručuje Tači.

Zato je, kako navodi, od albanskog predsednika Iljira Mete tražio da Tirana omogući slobodu kretanja građanima Kosova. Tači smatra da je „ustavna obaveza“ Albanije da građanima Kosova omogući dobijanje albanskih pasoša.
Na insistiranje Dojče velea da kaže šta očekuje od poslednje faze dijaloga, s obzirom na takav stav o

EU, Tači kaže da taj proces nije povezan sa viznom liberalizacijom.
„Cilj te misije je ‘normalizacija odnosa sa Srbijom’ i svim drugim zemljama regiona i evroatlantska orijentacija Prištine. Nećemo dozvoliti da Srbija napreduje, a da Kosovo ostane na nultoj poziciji“, kaže Tači.

Upitan da li će Priština u poslednjoj fazi dijaloga sa Beogradom imati „crvene linije“ s obzirom na to da je ranije tvrdio da Beograd ne ispunjava obaveze iz Briselskog sporazuma, Tači napominje da nije zagovornik „crvenih linija“ i da dijalog nema alternativu.

Na pitanje da li će se u ovu fazu dijaloga uključiti SAD, Tači odgovara potvrdno i dodaje da je takva uveravanja dobio nedavno tokom susreta sa američkim potredsednikom Majkom Pensom.
Govoreći o rokovima za završetak dijaloga Beograda i Prištine, Tači kaže da ni jedna ni druga strana ne može da ih određuje. „Ovaj proces vodi Evropska unija, direktni učesnik će biti i SAD, a mi smo samo ‘dve države’ u procesu koji vode naši patneri“, zaključuje Tači.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari