Tači traži da ga brani bivši advokat Ante Gotovine 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Nekadašnji komandant OVK Hašim Tači, optužen za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, zatražio je od suda za zločine OVK u Hagu da za njegovog branioca imenuje američkog advokata Grega Kihoa umesto Dejvida Hupera koji ga je do sada branio.

Tačijev zahtev objavljen je danas na internet stranici suda čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova.

Kiho je pred Haškim tribunalom bio jedan od branilaca hrvatskog generala Anta Gotovine. Tribunal je Gotovinu oslobodio krivice za zločine nad Srbima tokom operacije Oluja, u leto 1995.

Pre tog procesa, Kiho je radio u tužilaštvu Haškog tribunala.

Tačija pred sudom za zločine OVK brani i Pjer-Rišar Prosper (Pierre-Richard), bivši američki ambasador za pitanja ratnih zločina.

Prvi put od hapšenja Tačija, u novembru prošle godine, njegovu odbranu na statusnoj konferenciji u sredu nije zastupao Huper, nego Prosper.

Da bi Kiho zamenio Hupera, Tačijev zahtev mora da odobri sekretarijat suda.

Tači je optužen za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine nad Albancima, Srbima i Romima u oko 40 pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

Zajedno sa njim optuženi su Kadri Veselji (Kadri Veseli), Redžep Seljimi (Rexhep Selimi) i Jakup Krasnići (Krasniqi).

Optužnica Tačija (52), Veseljija (53), Seljimija (49) i Krasnićija (69) tereti za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Optužnica Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija u 10 tačaka tereti za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost. Svi su, u periodu obuhvaćenom optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portarol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portarol.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno sa brojnim drugim oficirima i pripadnicima OVK, te članovima privremene vlade. od kojih su u optužnici imenovani: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Svi optuženi, koji su na Kosovu uhapšeni 4. i 5. novembra prošle godine, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari