Tači traži od EU upozori Srbiju 1Foto:vikipedia

Predsednik Kosova Hašim Tači pozvao je danas Evropsku uniju i NATO da upozore Srbiju da ne podstiče nove sukobe na Kosovu i u regionu.

Tači je optužio Srbiju da podstiče međuetničku mržnju na severu Kosova i istakao da su tenzije počele u decembru, kada su Srbi iz severnog dela Kosovske Mitrovice podigli zid kod mosta na Ibru, uz obrazloženje da je on neophodan zbog klizišta. Ponovo pozivam Srbiju da odustane od te prakse, koja ne služi procesu pomirenja i normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, poručio je Tači.

Prema njegovim rečima, Srbija je oduvek od srpske zajednice na Kosovu pravila žrtve zarad sopstvenih političkih ciljeva, a posledice takvog ponašanja su i danas vidljive. Tači je Srbima poručio da im kosovske bezbednosne snage neće naneti nikakvo zlo, jer one štite živote svih građana, nezavisno od njihove etničke pripadnosti.

Isa Mustafa pozdravlja opredeljenje Srbije za mir

Premijer Kosova Isa Mustafa rekao je da pozdravlja i deklarativno opredelenje Srbije za mir i stabilnost.  „U evropskom dijalogu o normalizaciji odnosa između Republike Kosovo i Republike Srbije mi smo dokazali našu maksimalnu principijelnost i puno angažovanje za mir, stabilnost i pristup u skladu sa evropskim vrednostima“, rekao je Mustafa.  Prema njegovim rečima, Kosovo će u koordinaciji sa EU i SAD i drugim prijateljskim zemljama nastaviti evropski konstruktivni pristup, koji nema za cilj podizanje tenzija i sukoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari