Tači: Ubice braće Bitići su na najvišim funkcijama u Beogradu 1Hašim Tači Foto: EPA/TOMAS KOVACS

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da ubice braće Bitići „poznate imenom i prezimenom“ i da se nalaze na pozicijama „u najvišim institucijama srpske države“.

Tači je tokom sastanka sa Iljirom Bitićijem, bratom bivših pripadnika Atlantske brigade OVK Ilaja, Agrona i Mehmeta Bitićija, rekao da je na mnogim sastancima sa stranim predstavnicima, pored pitanja nestalih lica, postavio i pitanje ubistva trojice braće Bitići.

„Poslednji put smo o ovom pitanju diskutovali sa američkim senatorima i kongresmenima, koji su mnogo toga uradili na povećanju pritiska prema srpskoj državi. Ubice braće Bitići su poznate imenom i prezimenom i nalaze se na pozicijama u najvišim institucijama srpske države“, rekao je predsednik Tačii.

Ilir Bitići se u ime porodice zahvalio predsedniku Tačiju na angažovanju, navodeći da će pokretanje tog pitanja od strane kosovskih institucija povećati pritisak na Srbiju kako bi se rasvetlio taj ali i drugi zločini tokom rata na Kosovu.

Braća Bitići, pripadnici Oslobodilačke vojske kosova, uhapšena su na administrativnoj granici Srbije i Kosova, a policija ih je zbog kršenja zakona o kretanju i boravka stranaca odvela u Kuršumliju gde im je sudija za prekršaje odredio kaznu od 15 dana zatvora.

Tri dana pre isteka zatvorske kazne, u julu 1999. pušteni su iz prokupačkog zatvora i navodno odvedeni u bazu SAJ kod Petrovog Sela. Njihova tela nađena su 2001. godine u jednoj od dve masovne grobnice u tom mestu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari