Tači: Ubice htele da naškode Kosovu 1Foto: www.president-ksgov.net

Ko god je ubio Olivera Ivanovića hteo je time da prestavi Kosovo kao nestabilnu zemlju, kaže u ekskluzivnom razgovoru za DW kosovski predsednik Hašim Tači. Dodaje da je dobrodošla saradnja srpskih institucija u istrazi.

„Kosovske i međunarodne institucije čine maksimalne napore kako bi se ovo zločinačko ubistvo razjasnilo što je pre moguće. Ovo je Kosovu najmanje trebalo“, rekao je u Prištini za DW predsednik Kosova Hašim Tači. „Oni koji su ovo planirali i izvršili hteli su da naštete imidžu Kosova i da predstave Kosovo kao nestabilnu kriznu zemlju, kao zemlju metaka, a ne mira.“

Na pitanje novinara DW da li ima pomaka u istrazi, Tači je rekao da ne može da iznosi informacije koje bi škodile istrazi, ali se nada „da ćemo brzo izneti istinu na svetlo dana kako bismo razjasnili atentat na jednog viđenog kosovskog političara“. Kosovski predsednik dodaje da je najbolje kloniti se špekulacija te da politika ne treba da se meša u istragu.

„Juče sam pričao sa srpskim predsednikom Vučićem i rekao da je za Kosovo dobrodošla svaka saradnja srpske države ukoliko postoji umešanost krugova iz Srbije. Svaka indicija – ne samo iz Srbije već iz svake zemlje – je dobrodošla“, navodi Tači.

Ubistvo treba što pre razjasniti bez obzira da li ima etničku, poliitčku ili mafijašku pozadinu, rekao je on, dodajući da „nema naznaka da se radi o etničkim ili političkim“ motivima. „Gospodin Ivanović je bio i srpski državljanin i mislim da je i sam govorio da najmanje problema ima sa Albancima. Čak je govorio da sa Srbima ima velikih problema i da se oseća ugroženim. Ali naglašavam da ne želim da prejudiciram ko stoji iza ubistva.“

Tači je zaključio da je mogući cilj inspiratora i izvršilaca pogoršanje međuetničkih odnosa ili podela među Srbima na severu Kosova, ali da je ideja počinilaca možda bila da „daju Srbiji povod za prekid  dijaloga sa Kosovom“. Na kraju tog procesa, dodao je Tači, treba da dođe do priznanja nezavisnosti Kosova.

Tači: Ubice htele da naškode Kosovu 2

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari