Tači: Ubistvo Ivanovića nije etničko, uskoro rezultati istrage 1Hašim Tači Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da će istražni organi uskoro izneti konkretne rezultate istrage ubistva Olivera Ivanovića i istakao da je isključena svaka mogućnost etničkog motiva.

To je kriminalno mafijaški akt, bez tačnih podataka o političkom motivu, a isključuje se svaka mogućnost etničkog motiva, rekao je Tači na konferenciji za medije održanoj povodom desetogodišnjice proglašenja nezavisnosti.

Kako prenosi RTK2, Tači je istakao da je o tome razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je rekao da je Srbija spremna da pomogne institucijama Kosova u razmeni informacija oko Ivanovićevog ubistva.

Kako bi došle do relevantnih informacija, institucije Kosova koje vode istragu blisko sarađuju sa Kforom i koristimo sve mogućnosti da dođemo do dokaza koji vode ka izvršiocima tog krivičnog dela, kazao je Tači.

On je rekao da insisistira na nastavku dijaloga sa Beogradom i da od početka razgovora u Briselu nije bilo etnički motivisanih incidenata, dodavši da Srbi i Albanci na Kosovu žele mir, dijalog i napredak.

Mislim da Srbi na Kosovu nikada nisu bili u boljoj poziciji, oni su u Skupštini Kosova, u lokalnim institucijama, pomažu institucijama Kosova i mislim da će se to nastaviti i ubuduće, kazao je Tači.

Socijalna kriza je jednaka i za Albance i za Srbe, ali ima mesta optimizmu, rekao je Tači i dodao da je potrebno manje nacionalizma, a više konkretnih rezultata.

Predsednik Kosova je još jednom uputio poziv raseljenima da se vrate na Kosovo.

Koristim priliku da pozovem sve Srbe koji su otišli sa Kosova da se vrate na svoja imanja, a institucije Kosova će učiniti sve da se ti ljudi smeste i oni će bite rado prihvaćeni, naglasio je Tači. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari