Tači: Uskoro konkretni detalji istrage ubistva Olivera Ivanovića 1Foto: www.president-ksgov.net

„Istražni organi uskoro će izneti konkretne rezultate istrage ubistva lidera SDP Olivera Ivanovića“, izjavio je na konferenciji za novinare predsednik Kosova Hašim Tači, a prenosi RTK.

Tači je, povodom desetogodišnjice proglašenja nezavisnosti rekao da su Srbi na Kosovu u nikad boljoj poziciji, uputivši još jednom poziv raseljenima da se vrate na svoja imanja. On je izjavio da pomno prati rad organa na otkrivanju nalogodavaca i počinilaca ubistva Olivera Ivanoviča, o čemu je nedavno razgovarao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

„To je kriminalno mafijaški akt, bez tačnih podataka o političkom motivu. Isključuje se svaka mogućnost etničkog motiva. O tome sam razgovarao sa predsednikom Vučićem i Srbija je izrazila spremnost da pomogne institucijama Kosova u razmeni informacija oko Ivanovićevog ubistva. Kako bi došle do relevantnih informacija, institucije Kosova koje vode istragu, blisko sarađuju i sa KFOR-om, koristimo sve mogućnosti da dođemo do dokaza koji vode ka izvršiocima tog krivičnog dela“, rekao je Tači.

Kosovski predsednik insisistira na nastavku dijaloga sa Beogradom i napominje da od početka razgovora u Briselu nije bilo etnički motivisanih incidenata.

„Srbi i Albanci na Kosovu žele mir, dijalog i napredak“, naglašava Tači i dodaje „Mislim da Srbi na Kosovu nikada nisu bili u boljoj poziciji, oni su u Skupštini Kosova, u lokalnim institucijama, pomažu institucijama Kosova i mislim da će se to nastaviti i ubuduće. Imamo jednu zemlju, Kosovo je zajedničko,  ne pripada više jednoj zajednici nego drugoj, već je zajednička zemlja, zato treba zajedno i da radimo i da idemo napred“.

Tači je, kako navodi RTK, dodao da je potrebno manje nacionalizma, a više konkretnih rezultata. Predsednik Kosova je još jednom uputio poziv raseljenima da se vrate na Kosovo.

„Koristim priliku kao i uvek da pozovem sve Srbe koji su otišli sa Kosova da se vrate na svoja imanja, a institucije Kosova će učiniti sve da se ti ljudi smeste i oni će bite rado prihvaćeni“, naglasio je Tači.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari