Tači za Danas: Vučić da dođe na skijanje 1Foto: twitter

Rekao sam i prošle nedelje, vreme je za mostove saradnje a ne zidove razdvajanja. Treba da radimo sa svim zajednicama na Kosovu za ekonomski razvoj i nova radna mesta.

To je prioritet nad prioritetima a ne politikanstvo i balkanska ratnohuškačka retorika, kaže za Danas kosovski predsednik Hašim Tači, govoreći o svojoj jučerašnjoj poseti Štrpcu, gde je, kako saznajemo, „progovorio“ na srpskom prilikom susreta sa lokalnim Srbima, kao i o svom jučerašnjem obilasku Brezovice, gde se skijao.

Tači za Danas ističe da „kada se učvrste ovi temelji novih mostova, biće mi drago ako dođe i premijer Vučić na skijanje u Brezovicu, pa da zajedno prenesemo poruke mira“.

Predsednik Kosova je povodom jučerašnjeg skijanja na Brezovici napisao na svom Tviter nalogu: „Išao na skijanje i susreo se sa lokalnom zajednicom na Brezovici – to je dragulj Balkana i mi moramo raditi zajedno da obezbedimo bolju budućnost za našu decu“.

S druge strane, premijer Srbije Aleksandar Vučić, komentarišući rušenje zida u Kosovskoj Mitrovici, kaže da je postojao dogovor oko mosta i 8. decembra i prošle nedelje u Briselu i da mu nije mi jasno zašto ta stvar nije odmah završena. On je, kako prenosi FoNet, poručio da ne veruje ništa kosovskim Albancima, ni onima koji ih štite. Najavio je da danas počinje izgradnja „celog kompleksa“, sa svim onim što je neophodno Srbima.

Priština verovatno čeka sledeću priliku da neki dogovor izvrgne ruglu, smatra Vučić. On je novinarima rekao i da od Albanaca ne očekuje ništa, pošto oni žele da od Zajednice srpskih opština na Kosovu naprave nevladinu organizaciju „da pušta gramofonske ploče“.

Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini obavestila je juče šefove diplomatija EU o toku dijaloga Beograd – Priština i saopštila da je došlo do „ohrabrujućeg razvoja događaja u Mitrovici“ na Kosovu pošto je uklonjen jedan zid i time pospešena sloboda kretanja, prenosi FoNet.

Tanja Fajon, poslanica grupe socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu, kaže za Danas da pozdravlja postignut između Beograda i Prištine, „koji svakako predstavlja pozitivan korak u dinamici dijaloga“.

– U vremenima kada se mržnja prema migrantima opasno širi Evropom i svetom i kada zidovi postaju novo „oružje“ populističke retorike, rušenje zida u Kosovskoj Mitrovici predstavlja simbolično pobedu saradnje i tolerancije, i, ono što je najvažnije, olakšava život građana. Posle napetosti u odnosima Beograda i Prištine, nakon provokativnog voza i intenziviranja provokacija, mislim da je ovo dobar znak i obe strane želim da ohrabrim da tako i nastave. Od 19. do 21. februara ću biti u zvaničnoj poseti u Prištini i ovu posetu ću iskoristiti da ponovo iznesem svoj stav o ovom pitanju vitalnog značaja za obe strane, poručuje Fajon.

Naša sagovornica ističe da napredak u dijalogu utiče na nastavak puta, kako Kosova, tako i Srbije, prema EU, „te verujem da će i ovaj dogovor pozitivno uticati na sledeće korake“.

SNS sa kolegama iz Francuske

Poslanici vladajuće SNS izrazili su juče nadu u razgovoru sa članovima francuskog parlamenta Pjer Iv Le Bornjom i Žan Klod Minjonom da će francusko pravosuđe izručiti Srbiji bivšeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, optuženog za ratne zločine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari