Poziv kosovskog premijera Hašima Tačija da Beograd prizna nezavisno Kosovo i otvori ambasadu u Prištini, većina poslanika u Skupštini Srbije ocenila je kao krajnje neprihvatljivo i opasno. Pojedini poslanici smatraju da je Tačiju, ali i većini lidera navodne kosovske vlasti, mesto u zatvoru zbog svih kriminalnih radnji i ratnih zločina koje su počinili na Kosovu i Metohiji.

„Poziv Tačija je neprihvatljiv i opasan“, smatra portparol DS Jelena Trivan i dodaje da njegov poziv nije ništa novo, jer je to u skladu sa politikom koju zastupa. Zato, kaže Trivan, ne želim da komentarišem besmislene izjave o mogućnosti otvaranja ambasade Srbije na Kosovu, jer je Kosovo sastavni deo Srbije. Osim toga, smatra ona, „besmislena je i ideja da Srbija prizna nezavisnost Kosova“.

Dragan Marković Palma, zamenik šefa poslaničke grupe SPS- JS, kaže da Srbiju ne interesuje Tačijev poziv, a od interesa za zemlju su jedino diplomatske aktivnosti koje zemljama koje su priznale Kosovo treba da ukažu da je to proglašenje nelegalno. On napominje i da Tačiju u Beogradu može biti pripremljena samo prostorija nalik zatvorskoj ćeliji, jer mu je zbog svih zločina počinjenih nad Srbima na Kosovu i Metohiji mesto u zatvoru. Za Dragana Todorovića, šefa poslaničkog kluba SRS, Tačijev poziv je „najlicemernija i najbezobraznija stvar koja se u poslednje vreme dogodila“ i dodaje da je Tačiju mesto iza rešetaka.

Miroslav Markićević, zamenik predsednika poslaničke grupe Nova Srbija, juče je bio još oštriji u komentaru, navodeći da izjava osvedočenog teroriste kakav je Hašim Tači nije vredna komentara.

Poslanici u Zvečanu?

Odbor Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju pozvao je juče srpsku vladu da inicira hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN, na kojoj bi se raspravljalo o Kosovu i Metohiji. Podržan je i predlog Skupštine zajednica opština na KiM da se sednica te skupštine održi 17. februara u Zvečanu, a da joj prisustvuju i poslanici republičkog parlamenta. Prema zaključcima, Odbor je apelovao na predsednicu Skupštine Slavicu Đukić – Dejanović da 17. februara ne zakazuje sednicu republičkog parlamenta kako bi poslanici mogli organizovano da prisustvuju sednici u Zvečanu. Odbor je uputio i poziv ministrima za KiM i spoljnih poslova Goranu Bogdanoviću i Vuku Jeremiću da prisustvuju sednici u Zvečanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari